Папа: Свідчити Христа конкретними вчинками, уникаючи обмов
  • Пон, 16/01/2017 - 14:04

Давати свідчення Ісуса прикладом християнського життя, конкретними діями та уникаючи порожніх теревенів. До цього Папа Франциск закликав вірних, відвідуючи ввечері, 15 січня 2017 р., парафію Пресвятої Марії в передмісті Риму Сеттевілле. Після перерви, пов’язаної із заходами з нагоди Святого Року, Єпископ Риму знову візитує парафії своєї дієцезії, розпочавши від відвідин хворого душпастиря.

Саме бажання відвідати о. Джузеппе Берардіно, віце-пароха, що вже 2 роки прикутий до ліжка, спонукало Святішого Отця вже вдруге, після 2014 року, завітати до цього містечка. Прибувши на парафію, Папа відразу вирушив до помешкання душпастиря, зустріч з яким тривала приблизно 10 хвилин. Звернувшись до ураженого бічним аміотрофічним склерозом священика, який навіть не здатний говорити, зі словами розради, проказавши в тиші молитву, Святіший Отець уділив йому Святу Тайну Оливопомазання.

Далі Папа отримав змогу побачити плоди праці цього майже 50-річного священика, що прибув на цю парафію ще дияконом. Мова йде про зустріч з групою підлітків, організовану 5 років тому саме о. Джузеппе в рамках праці з молоддю, що прийняла Святу Тайну Миропомазання. У супроводі пароха о. Луїджі Тедольді Святіший Отець заохотив їх ставити запитання та свідчити про свою присутність на парафії, назвавши її «Господньою благодаттю», зокрема, перед обличчям того, що молодь, після Миропомазання, часто перестає приходити до церкви. А говорячи про свідчення, наголосив, що це не повинні бути лише слова, «бо якщо не промовляю своїм життям, то вони є даремними».

«Християнське свідчення чинимо словами, серцем і руками», – сказав Наступник святого Петра, закликаючи підлітків і молодь, що беруть участь в катехизації та різних парафіяльних гуртках, слухати, виходити назустріч ровесникам, прощати, чинити діла милосердя. «Не треба нічого пояснювати. Затямте: якщо маєш друга чи подружку, що не вірить, то не треба казати: “Ти мусиш вірити, бо те чи інше…” і пояснювати різні речі», – сказав він, заохочуючи поводитися так, щоб ровесники самі ставили запитання: «Чому ти так живеш? Чому саме так поводишся?» – і вже потім давати пояснення.

Папа зустрівся з групою хворих і похилих віком, роздумуючи разом з ними про страждання, які неможливо пояснити, але слід пам’ятати, що Ісус забажав бути близьким до нас також і в болях та стражданнях, прийнявши муки і смерть за наше спасіння.

Під час зустрічі з групою батьків, діти яких були охрищені протягом останнього року, Святіший Отець подякував їм «за багатство, яким є діти», наголошуючи, що «мати дітей – це великий дар». Підкресливши «радість життя, що прямує вперед», притаманну наймолодшим, він ще раз повторив свої звичні поради для молодих подружніх пар: не допускати, щоб діти бачили, як мама і тато сваряться, а якщо трапилися непорозуміння, не завершувати день не помирившись.

Спілкуючись з групою парафіян, що активно допомагають священикам в різних ділянках душпастирства, Єпископ Риму залишив їм різні поради, звернувши особливу увагу на цінність місії. Далі, привітавшись зі священиками та семінаристами, Папа висповідав у захристії чотирьох парафіян – подружню пару, що опікується хворим священиком, підлітка й батька хворої дитини, та очолив Євхаристійне богослуження.

Проповідуючи, Святіший Отець знову повернувся до теми свідчення. Спонукою для цього став євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Іван Предтеча свідчив про Христа. «Існує чимало християн, що визнають, що Ісус є Богом, існує багато священиків, що визнають, що Ісус є Богом, багато єпископів… Але чи всі вони дають свідчення Ісусові?» – запитував він, зазначаючи, що для декого бути християнином – це така собі мода, подібно до того, як бути вболівальником якоїсь команди, або ж прийняття певної філософської системи.

Наголосивши, що «бути християнином – це, насамперед, давати свідчення Ісуса», Папа також звернув увагу на те, що парафія стає нездатною свідчити, якщо в ній загніздилися плітки. «Хочете мати досконалу парафію? Жодних пліток. Якщо хтось має щось проти когось, то піди і скажи йому у вічі, або ж скажи парохові, але не обговорювати це між собою», – сказав він, наголошуючи на тому, що всі ми маємо гріхи, але плітки є тим, що «немов хробак нищить громаду».

«Саме таке свідчення давали перші християни. “Як вони люблять одні одних”, – говорили про них. Любити одні одних принаймні в цьому, розпочати хоча б від цього: нехай де Господь дасть вам в дар благодать ніколи не обмовляти одні одних», – побажав проповідник.