Папа: Святий Дух – Творець сопричастя та Митець поєднання
  • Срд, 19/06/2019 - 16:46

Роздуми над книгою Діянь Апостолів, що ставлять новий цикл катехиз, започаткованих Папою Франциском останньої середи травня, були темою загальної аудієнції Святішого Отця, що відбулась на площі Святого Петра у Ватикані в середу 19 червня 2019 року. Цієї середи він розпочав другий розділ Діянь Апостолів, в якому розповідається про подію Зіслання Святого Духа.

 

Без молитви неможливо бути Христовим учнем

«П’ятдесят днів після Пасхи в тій світлиці, що вже стала для них домівкою, і де присутність Марії, Матері Господа, була елементом згуртованості, апостоли переживають подію, яка перевищує їхні сподівання, – мовив Святіший Отець. – Вони були зібрані на молитві, а молитва – це ʺлегеніʺ, які дають дихання учням усіх часів. Без молитви неможливо бути Ісусовим учнем. Без молитви не можемо бути християнами! Це повітря, це легені християнського життя. Апостоли, зібрані на молитві, здивовані вторгненням, яке не терпить зачиненого: навстіж відчиняє двері силою вітру, що пригадує ruah – первісний подих і здійснює обіцянку ʺсилиʺ, яку дав Воскреслий перед Своїм прощанням з учнями (пор. Ді 1,8). Зненацька з неба долинув ʺшум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони перебувалиʺ».

Папа Франциск зазначив, що до вітру додався вогонь, який нагадує старозавітній палаючий кущ та Синай, де Господь вручив Мойсеєві Десять Божих Заповідей. У біблійній традиції вогонь супроводжує об’явлення Бога, У вогні Господь вручає Своє живе та енергійне слово (пор. Єв 4,12); вогонь символічно виражає Його дію: Він зігріває, просвічує та випробовує серця, очищає й оживляє людські діла.

Мова істини й любові є універсальною

Єпископ Риму підкреслив, що на Синаї лунав Божий голос, а в Єрусалимі, під час П’ятидесятниці, говорить святий Петро, скеля, на якій Христос вирішив збудувати Свою Церкву. «Його слово, слабке і навіть здатне зректись Господа, пронизане вогнем Духа набуває сили, отримує здатність проникати в серця та спонукати їх до навернення. Бог, насправді, обирає слабке світу, щоб осоромити сильних» (Пор. 1 Кор 1,27).

Святіший Отець зазначив, що "новий і остаточний Заповіт не спирається на закон, записаний на кам'яних таблицях, але на дії Господнього Духа, Який вчиняє все новим і викарбовує його на тілесних серцях. Папа також зауважив, що слово апостолів, пронизане Духом Воскреслого, стає новим словом, яке можна зрозуміти, немов би воно одночасно було перекладене на всі мови. «Кожний чув, як вони говорили його мовою» (Ді 2,6). За словами Його Святості – це «мова істини й любові, що є універсальною мовою: її можуть зрозуміти навіть неписьменні».

Святий Дух усуває всі бар’єри

Святий Дух не тільки проявляється в симфонії звуків, що об'єднує та гармонійно складає відмінності, але й представляється як диригент оркестру, який виконує партитури прослави «великих діл» Божих. Святий Дух – Творець сопричастя, Митець примирення, Який знає, як усунути бар'єри між євреями та греками, між рабами й вільними, щоб усі стали одним тілом. Він будує спільноту віруючих, гармонізуючи єдність тіла й багатогранність членів. Це Він спонукає Церкву зростати, допомагаючи їй виходити за рамки людських обмежень, гріхів і будь-яких скандалів.

Одночасно відзначивши, що Святий Дух запалює в Божому люді дар пророцтва та спонукає серця прийняти спасіння, яке приходить тільки через Ісуса Христа, розп’ятого й воскреслого, цитуючи слова Папи Венедикта XVI Святий Отець наголосив, що П'ятидесятниця – це пришестя Ісуса Христа, через яке до нас приходить Сам Бог і приваблює нас до Себе. Цю дію виконує Святий Дух: Бог притягає нас Своєю Любов’ю і, таким чином, приваблює нас, аби привести в рух історію й започаткувати процеси, через які проникає нове життя. Бо тільки Божий Дух має владу гуманізувати та вчинити братерським будь-який контекст, починаючи від тих, що Його приймають.

На закінчення Папа Франциск закликав присутніх просити в Господа Ісуса дати нам можливість зазнати нової П'ятидесятниці, яка б розширила наші серця й «настроїти» наші почуття на одну хвилю з почуттями Христа, щоб не соромлячись проповідувати Його перетворююче Слово та свідчити силу любові, що оживляє все, з чим зустрічається.