Папа: Святий Йосиф вчить триматися Божої логіки, відкритої на нові горизонти
  • Пон, 23/12/2019 - 12:01

Той, хто не проповідує, не говорить, але старається виконувати Божу волю в стилі Євангелія. Цими словами Папа Франциск охарактеризував постать святого Йосифа, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 22 грудня 2019 р., євангельську розповідь про те, як Господь Бог через ангела об’явив обручникові Діви Марії Свій задум щодо Неї та щодо нього.

«В цю четверту й останню неділю Адвенту Євангеліє веде нас до Різдва через досвід святого Йосифа, через, здавалося б, постать другого плану, в поведінці якої, однак, зосереджена повнота християнської мудрості», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що його стиль виконання Божої волі відповідає словам: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне». А святий Йосиф є убогим, бо «живе суттєвим», усвідомлюючи, що «в усьому залежить від Бога й в усьому на Нього уповає».

Довіра до нареченої

Папа зауважив, що євангелист описує «по-людськи суперечливу ситуацію, що викликає сум’яття». Йосиф і Марія заручилися і ще не живуть разом, як виявилося, що Вона при надії, очікуючи народження дитини діянням Святого Духа. Нічого не знаючи про справжні причини, Йосиф, однак, не реагує імпульсивно, але шукає вирішення, яка «шануватиме гідність та цілісність його коханої Марії». Добре знаючи, що коли б він обвинуватив свою наречену перед громадою, то наразив би її на серйозну смертельну небезпеку, вирішив таємно відпустити її.

«Він мав повне довір’я до Марії, яку обрав своєю дружиною», – підкреслив Святіший Отець, а тому, «хоч і з великим болем», але вирішив віддалитись від Марії, не викликаючи скандалу. У цей момент втрутився Божий ангел, який пояснив, що його задум не відповідає Божій волі. Більше того, Господь відкриває йому «новий шлях єдності, любові та щастя»: «Йосифе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній походить від Духа Святого».

Довіра до Бога

«В цей момент святий Йосиф повність покладається на Бога, виявляє слухняність словам ангела та забирає Марію до себе. Саме ця непохитна довіра до Бога, – пояснив Папа, – допомогла йому прийняти по-людському важку, й у деякому значенні, незрозумілу ситуацію». Завдяки вірі святий Йосиф розуміє, що це дитя, що має народитися, – це Божий Син, а він стане його опікуном, беручи на себе земне батьківство.

«Приклад цього смиренного й мудрого мужа закликає нас підводити погляд й старатися заглянути далі. Йдеться про те, щоб повернутися до вражаючої Божої логіки, яка, здалеку від дрібних чи великих обрахунків, відкрита в напрямку нових горизонтів, на Христа та на Його слово», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Діва Марія та її непорочний обручник Йосиф допоможуть нам слухати Ісуса, Який находить і просить, аби ми знайшли для Нього місце в наших задумах і рішеннях».

Різдво – період братерства й солідарності

Вітаючи після проказування молитви «Ангел Господній» прочан, які зібралися на площі Святого Петра, Папа зауважив, що «через три дні настане Різдво», а тому його думка «лине особливо до сімей, які в ці дні свята возз’єднуються: той, хто живе далеко від батьків, вирушає в дорогу й повертається додому, брати та сестри стараються зустрітися». «Нехай же святе Різдво буде для всіх нагодою братерства, зростання у вірі та солідарності до потребуючих. І нехай нас супроводить святий Йосиф», – побажав він.