Папа: святкуючи Вознесіння, святкуємо «здобуття» неба
  • Пон, 22/05/2023 - 11:05
Під час недільної молитовної зустрічі з паломниками Папа Франциск поділився думками про те, чому ми святкуємо Вознесіння Ісуса на небо й про те, що Ісус тепер робить у небі.

Вознесіння – це свято, яке ми добре знаємо, але яке може викликати в нас різні питання. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 21 травня 2023 р., пропонуючи пошукати відповіді на деякі з них. Цього дня в Італії та в багатьох країнах святкували Вознесіння, і як зауважив Святіший Отець, може виникнути запитання: а чому це робити? Чи ж прощання Ісуса з апостолами не є сумною подією?

Шукаючи відповідь на це запитання, Папа зауважив, що з Вознесінням «сталося щось нове і прекрасне»: Ісус приніс нашу людську природу на небо, до Бога. Ця людська природа, «яку Він узяв на землі, не залишилася тут», бо Ісус після воскресіння «не є духом». Можемо також сказати, що після Вознесіння Бог «змінився»: відтепер Він не є лише духом, але носить наше тіло. І цим також показує наше місце, «наше призначення – бути там», а тому «сьогодні святкуємо “здобуття неба”», – зазначив Святіший Отець.

Друге запитання, яке виникає в контексті Вознесіння, звучить: а що Ісус робить у небі та чому це важливо? «Він задля нас перебуває перед Отцем, безперервно показує Йому нашу людську природу, показує рани», – сказав Папа, підкреслюючи, що Він не залишив нас, але заступається за нас, «перебуваючи в “найкращому” для цього місці – перед Його і нашим Отцем». Це заступництво «є фундаментальним», бо допомагає не втрачати надію: перед Отцем є хтось, Хто показує рани і заступається за нас. «Нехай же Цариця неба допомагає і нам заступатися силою молитви», – побажав Святіший Отець.