Папа: той, хто забув про смерть, вже почав вмирати
  • Птн, 01/11/2019 - 18:24

Смерть нагадує нам про неможливість бути всім, все розуміти і охоплювати, це ляпас по обличчю нашої ілюзії всемогутності, - запевнив Папа.

В останній день IV Міжнародної зустрічі молоді, яка проходила з 28 по 31 жовтня 2019 року в Мехіко, столиці Мексики, Франциск скерував до її учасників спеціальне відеозвернення. У ньому він звернув увагу на важливість роздумів щодо смерті - теми, яку не оминули й учасники зустрічі, яка проходила якраз напередодні торжества Всіх Святих і спомину всіх померлих.

"Питання смерті - це питання життя, і залишати відкритим це питання - мабуть, найбільша людська відповідальність для того, щоб залишалось відкритим питання життя", - зауважив Папа.

"Як слова народжуються з тиші і в ній вмирають, дозволяючи нам почути їх зміст, так відбувається і з життям. Це може здаватися парадоксальним, але саме смерть дозволяє життю залишатися живим!" - сказав він.

За його словами, смерть нагадує "про неможливість бути всім, все розуміти і охоплювати". "Це ляпас по обличчю нашої ілюзії всемогутності. Смерть вчить нас спілкуванню з таємницею, довіри, щоб стрибати в порожнечу і усвідомлювати, що не впадемо, ми не потонемо, що завжди присутній Хтось, хто нас підтримає, перед смертю і після неї", - зазначив Франциск.

Він зауважив, що може здатися, ніби в сучасному світі, "який обожнює автономію, самодостатність і самореалізацію», немає місця для роздумів над невідворотністю смерті. "Однак забуття про смерть - це її початок. (...) Той, хто забув про смерть, вже почав вмирати", - застеріг Святіший Отець.

На закінчення свого звернення Франциск закликав молодь пам'ятати, що "якщо смерть і не має останнього слова, то тільки тому, що при житті ми навчилися вмирати за іншого".

Організаторами IV Міжнародної зустрічі молоді виступили Папський фонд «Scholas Occurrentes", який об'єднує близько 400 тис. державних і релігійних освітніх установ в більш ніж 70 країнах світу з метою співпраці в сфері спорту, мистецтва і технологій, і єврейська некомерційна організація "World ORT", яка займається питаннями професійної освіти і підготовки. Попередні Міжнародні зустрічі молоді, залученої в роботу "Scholas Occurrentes", пройшли в Ватикані у 2016 році, в Святій Землі в 2017 р і в Аргентині в 2018 р.