Папа у Вірменії: Проща до монастиря Хор Вірап
  • Нед, 26/06/2016 - 23:12

Відвідинами одного з найсвятіших місць Вірменії, пов’язаних з історією євангелізації народу – монастиря «Хор Вірап», завершилася 14-та Апостольська подорож Папи Франциска. До місця, розташованого в підніжжі гори Арарат, неподалік кордону з Туреччиною, яке є метою численних паломництв, він прибув після прощання з гостинним Ечміадзинським Апостольським палацом.

За наказом короля Тірідата ІІІ, який переслідував християн, святий Григорій Просвітитель провів тут, у глибокій темниці (по-вірменськи: хор вірап), 13 років, аж поки за його молитвами король не зцілився від недуги, після чого проголосив християнство державною релігією. У каплиці над темницею, згідно зі звичаєм прочан, що прибувають до цього місця, Папа запалив лампадку.

«Христе, Боже наш, Провіднику в житті та Подателю миру, провадь всіх нас у справедливості шляхом Твоїх кроків, щоб завдяки Твоєму милосердю ми у спокої досягли пристані життя і спасіння», – таку молитву Святіший Отець підніс в церковці, спорудженій поблизу місця ув’язнення основоположника Вірменської Церкви. Ієрархи проказали молитву «Отче наш», після чого з панорамної площадки випустили в небо білих голубів в напрямку гори Арарат, яка сьогодні розташована на території Туреччини й стала для вірмен, серед іншого, символом «втраченої Батьківщини».

З монастиря «Хор Вірап» Папа від’їхав до єреванського міжнародного аеропорту «Звартноц», звідки, після церемонії прощання, відлетить до Риму.