Папа: Усвідомлювати себе маленькими перед Богом – це не слабкість
  • Втр, 03/12/2019 - 16:51
Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Святіший Отець наголосив, що все, що походить від Бога, починається з маленького і марними є спроби нав’язати щось силою.

«Що може бути меншим за паросток? Але саме на ньому спочине Господній Дух», – на цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 3 грудня 2019 року.

Все починається з маленького

«Тими днями вийде паросток із пня Єссея, і вітка виросте з його коріння. Дух Господній спочине на Ньому» (пор. Іс 11, 1-2), – коментуючи цей уривок з першого літургійного читання дня з книги Ісаї, Святіший Отець наголосив, що все починається з маленького: «Відкуплення, об’явлення, Божа присутність у світі завжди починається саме так», – пояснив він, пригадуючи, що в пустелі диявол намагався спокусити Христа всемогутністю. Натомість, Божі речі, за словами Папи, починаються з маленького зерна, що проростає.

 

Марні зусилля нав’язувати щось силою

На цьому наголошує також уривок з Євангелії від Луки, що прозвучав під час Меси: «Ісус зрадів Святим Духом і промовив: “Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти втаїв це від мудрих та розумних і відкрив немовляткам”». (Лк 10, 21). Пригадуючи про наближення Різдва, Святіший Отець зазначив, що у вертепі можемо споглядати, як Бог став маленьким. Він додав, що спільнота не має майбутнього, якщо її вірні, священики та єпископи не живуть переконанням, що все починається з маленького. Історія показала, що спроби християн нав’язати щось силою були марними.

Вивчати богослов’я навколішки

«Дух Господній спочине на Ньому», – повертаючись до цих слів пророка Ісаї, Святіший Отець підкреслив, що Святий Дух не може увійти в серце гордої, самодостатньої людини. Про цю істину, за словами Папи, повинні пам’ятати ті, хто вивчає богослов’я: для того, аби не стати «енциклопедистами богослов’я», потрібно вивчати його «навколішки», тобто в супроводі молитви. В цьому дусі потрібно також здійснювати душпастирську діяльність.

 

Бути малими не означає бути малодушними

Далі Єпископ Риму спростовує сумнів стосовно того, що означає почувати себе маленькими: це не означає закриватися самим у собі, бути боязливими й малодушними. Усвідомлення себе маленькими перед Богом, за словами Папи, навпаки, спонукає нас долати власні обмеження, усвідомлюючи могутність Бога, Який діє в нас. На цьому наголошував також святий Тома Аквінський, який у своєму творі «Summa teologica» закликав «не лякатися великих речей, але,одночасно, пам’ятати також і про найдрібніше».

На завершення Святіший Отець підкреслив, що ми зможемо прямувати вперед християнським шляхом тільки тоді, якщо, перебуваючи перед Богом на молитві, подібно до митаря, визнаватимемо свої обмеження й гріхи.