Папа: Великий Піст як час боротьби з лицемірством
  • Птн, 08/03/2019 - 15:57

Коментуючи під час Святої Меси у п’ятницю перше читання, Святіший Отець пояснив різницю між реальним і формальним в нашому житті, закликаючи уникати лицемірства

«Формальне є вираженням реального», але вони повинні «прямувати пліч-о-пліч», бо в іншому випадку житимемо лише зовнішнім, без істини в серці. Думками про те поділився Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» в п’ятницю, 8 березня 2019 року. Відправною точкою цих роздумів став прочитаний під час богослуження уривок з Книги пророка Ісаї.

Праведність і лицемірство

На початку Великого Посту Церква нагадує про те, що християнське покаяння повинно відбуватися без показності назовні: слід бути щедрим з потребуючим, не трублячи перед собою, звертатися до Отця в тайні, не шукати похвали від інших. У цьому контексті проповідник послався на Ісусову притчу про митаря та фарисея, зауваживши, що й сьогодні християнин може вважати себе «праведним» лише через те, що належить до певної організації, щонеділі ходять до церкви і «не є такими, як оті бідолахи, що нічого не розуміють».

«Мова йде про тих, які шукають лише зовнішнього, й ніколи не признають себе грішниками. Коли такому скажеш: “Ти також є грішником”, – він відповість: “Так, всі ми маємо гріхи”, – й вважаючи все відносним, і далі вдає праведника. Вони з’являються на людях з обличчям, як на образочку. Але все це лише зовнішнє», – зазначив Святіший Отець, підкреслюючи, що коли існує «відмінність між дійсністю та зовнішністю», Господь називає таких людей лицемірами.

Благодать послідовності

За словами Папи, спокуса лицемірства притаманна кожному, а тому період приготування до Пасхи є нагодою розпізнати ознаки власної непослідовності, зірвати маски, за якими намагаємося приховувати дійсність. Як приклад, він навів тих, які, можливо, називають себе добрими християнами, щонеділі ходять на Святу Месу, але не поводяться чесно зі своїми працівниками, експлуатуючи їх. З цього випливає заклик «наново відкрити красу простоти», реальності, яка повинна бути поєднаною із зовнішністю.

«Просімо у Господа благодаті бути послідовними, не бути марнославними, не вдавати із себе гідніших від того, якими ми є. Просімо цієї благодаті протягом цього Великого Посту: послідовності між формальним і дійсним, між реальністю та зовнішністю», – заохотив Святіший Отець.