Папа: Вертеп нагадує нам про те, чим насправді є Різдво
  • Птн, 06/12/2019 - 09:55

Нагодою ще раз підбадьорити людей із місцевостей, які минулого року постраждали від сильних буревіїв, що завдали шкоди лісам, Папа Франциск назвав зустріч із делегаціями від територіальних громад, які цього року подарували різдвяну ялинку й вертеп, встановлені на площі Святого Петра, та ще один вертеп, який встановлено в залі Павла VI, де в четвер, 5 грудня 2019 р., відбувалася ця подія. Делегації прибули до Риму на урочисте відкриття вертепу та засвічення ялинки.

 

Символ надії

Подякувавши всім причетним до згаданих подарунків, згадуючи про стихійне лихо, яке заторкнуло північний схід Італії торішньої осені, Святіший Отець назвав ці події «сигналами тривоги», які нам посилає створений світ, вказуючи на невідкладність «дієвих рішень на користь збереження нашого спільного дому».

«Дякую, дорогі друзі, за ці дарунки, як також за менші ялинки, призначені для різних ватиканських приміщень. Я з приємністю дізнався про те, що замість зрубаних дерев будуть посаджені 40 ялинок з метою відновлення лісу, пошкодженого буревієм 2018 року. Ялина, яку ви подарували, є знаком надії, особливо, для ваших лісів, щоб вони були якнайшвидше розчищеними, аби розпочати лісовідновлення», – сказав Папа.

 

Вертеп – справжній засіб євангелізації

Далі Святіший Отець зазначив, що вертеп, майже повністю виготовлений з дерева, допомагатиме паломникам і туристам «насолодитися духовним багатством Різдва», в той час, як вставлені у композицію стовбури дерев, повалених бурею, «підкреслюють нестабільне становище, в якому тієї вифлеємської ночі перебувала Свята Родина».

В цьому контексті Папа згадав про свою нещодавню прощу до Ґреччо, де він підписав Апостольського Листа про вертеп, що є «простим і прекрасним» знаком нашої віри, який не повинен бути втраченим, але передаватися від батьків до дітей. «Це справжній спосіб передавати Євангеліє в світі, який, іноді, як здається, боїться згадати про те, чим насправді є Різдво, касуючи християнські ознаки, аби зберегти лише ті, що належать загальній комерційній уяві», – підкреслив він, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва Марія, Яка прийняла Божого Сина в слабкості людської природи, допоможе нам споглядати Його в обличчях страждаючих».