Папа: Від чого залежить зростання Божого царства?
  • Нед, 17/06/2018 - 21:01

Дві Ісусові притчі з Євангелії від Марка, що розповідають про Боже Царство, були в центрі уваги Святішого Отця під час його щонедільної зустрічі з вірними

Автентичність місії Церкви визначається не успіхами та преміями, але тим, щоб прямувати вперед зі сміливістю, що є плодом довіри, та покорою вручення себе Богові. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 17 червня 2018 р., євангельські притчі про зерно пшениці і гірчичне зерно, як символи Божого Царства й «динамізму його зростання».

Таємниче зростання

У першій з них Ісус порівнює Боже царство до «таємничого зростання зерна», яке, вкинуте в землю, кільчиться, проростає, виростає і дає колос, незалежно від землероба, який лише після дозрівання дбає про жнива. Ця притча, за словами Святішого Отця, переказує нам наступне:

«Через проповідування та діяльність Ісуса, Боже Царство було звіщене, проникло на ниву світу та, немов зерно, росте й розвивається саме від себе, власними силами та згідно з критеріями, незбагненними для людини. Воно у своєму зростанні та проростанні серед історії не дуже залежить від дії людини, але є, насамперед, вираженням Божої могутності та доброти, сили Святого Духа».

Вірність у випробуваннях

Як зауважив Наступник святого Петра, нам іноді здається, що історія рухається в протилежному напрямку від задуму Небесного Отця, Який «хоче для всіх Своїх дітей справедливості, братерства й миру». Ми ж покликані переживати ці періоди як «періоди випробування, надії та чуйного очікування жнив».

«У дійсності, сьогодні як і вчора, Боже царство росте в світі в таємничий і вражаючий спосіб, відкриваючи приховану могутність малого зернятка, його переможну живучість, – зазначив Папа. – Посеред особистих і суспільних життєвих поворотів, які, іноді, здається, позначають потопання надії, необхідно залишатися сповненими уповання на приховане, але могутнє діяння Бога. Ось чому в хвилини пітьми та труднощів ми не повинні занепадати духом, але залишаться заякореними в Божій вірності, в Його присутності, що завжди спасає».

Відкритість на непередбачуване

В другій притчі Ісус порівнює Боже Царство до гірчичного зернятка, яке є дуже маленьким, але настільки розростається, що стає більшим від іншої городини. Мова йде про «непередбачуване, вражаюче зростання». «Нам не є легко увійти в цю Божу логіку непередбачуваності та прийняти її у своє життя», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що Господь запрошує нас до постави віри, яка «виходить за межі наших проектів, обрахунків та прогнозів». Бо Бог – «Бог несподіванок».

«Це запрошення відкритися з ще більшою щирістю на Божі задуми, як на особистому рівні, так і на рівні спільноти. В наших спільнотах необхідно бути уважними до малих і великих нагод для добра, які Господь нам пропонує, піддаючись і залучаючись у Його динамізм любові, гостинності та милосердя до всіх», – зауважив Наступник святого Петра, додаючи:

«Автентичність місії Церкви не визначається успіхом чи визнанням результатів, але тим, щоб прямувати вперед зі сміливістю, що випливає з довір’я та покорою, що полягає у врученні себе Богові. В тому, щоби прямувати вперед, з визнанням Ісуса та силою Святого Духа. Вона є усвідомленням того, що ми є малими і слабкими засобами, які в Божих руках і завдяки Його благодаті можуть звершити великі діла, спричиняючись до поступу Його царства, яке є “справедливістю, миром і радістю у Святому Дусі” (Рм 14,17). Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам бути простими й уважними, аби своєю вірою та працею співпрацювати з розвитком Божого Царства в серцях та в історії».

Молитва за венесуельський народ

Після проказування молитви «Ангел Господній», уділивши всім Апостольське благословення, Папа скерував свою думку до Венесуели, де напередодні відбулася беатифікація Марії Кармен Ренділес Мартінес.

«Мати Кармен, яка народилася та померла в Каракасі в минулому столітті, разом із співсестрами з любов’ю служила на парафіях, у школах та для найнужденніших. Прославляймо Господа за цю вірну ученицю та ввіряймо її заступництву наші молитви за венесуельський народ», – закликав він, запросивши привітати нову блаженну та венесуельський народ оплесками.

Далі Святіший Отець звернувся із закликами щодо ситуації в Ємені та з нагоди Всесвітнього дня біженця під егідою ООН.