Папа: Віра – не «колискова», а вогонь, запалений, аби вчинити нас діяльними
  • Пон, 15/08/2022 - 12:25

У своїй недільній катехизі Папа Франциск нагадав, що віра повинна бути не сховком від проблем світу, але полум’ям, яке спонукає до активного свідчення.

Віра – це не колискова, яка заколисує нас з метою приспати, але полум’я, розпалене для того, щоб ми були бадьорими та діяльними також і вночі. Так Папа Франциск підсумував свої роздуми, якими поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 14 серпня 2022 року. Промовляючи опівдні до паломників, які прибули на площу Святого Петра у Ватикані, й до всіх, хто єднався з нею за допомогою засобів комунікації, Святіший Отець зупинився на Христових словах: «Я прийшов вогонь кинути на землю; і як же Я прагну, щоб він уже розгорівся!».

Євангеліє змінює речі

Про який, отже, вогонь іде мова і яке значення ці слова мають для нас сьогодні? Наступник святого Петра зазначив, що Ісус прийшов, аби принести у світ Євангеліє, тобто, «добру новину про любов Божу до кожного з нас». Таким чином, Євангеліє є немовби полум’ям, оскільки йде мова про послання, яке, «вриваючись в історію, спалює старі рівноваги життя, кидає виклик, спонукаючи вийти з індивідуалізму, перемагати егоїзм, перейти від неволі гріха та смерті до нового життя».

«Євангеліє, – сказав Папа, – не залишає речі такими, якими вони є. Коли приходить Євангеліє і його слухають і приймають, то речі не залишаються такими, якими вони є. Євангеліє викликає зміни й запрошує до навернення. Воно не поширює фальшивий інтимістський мир, але розпалює неспокій, який штовхає нас у дорогу, спонукає відкритися на Бога і на ближніх. Воно є, властиво, як вогонь: в той час, як зігріває Божою любов’ю, хоче спалити наш егоїзм, просвітити темні сторони життя, які всі ми маємо, спалити фальшивих ідолів, які поневолюють нас».

Як зауважив Святіший Отець, Ісус, запалений Божою любов’ю, щоби поширити її у світі, особисто «згорів», полюбивши аж до смерті на хресті. Ісус наповнений Святим Духом, Якого порівнюють з вогнем і Який Своїм світлом відслонює милосердне обличчя Бога й дає сповнення тим, які почуваються втраченими, лікує рани тіла та душі, оновлює релігійність, зведену до лише зовнішніх практик.

Наново запалити вогонь віри

Як підкреслив Єпископ Риму, ці слова Ісуса заохочують нас «наново розпалити вогник віри». Щоб вона не була чимось другорядним або засобом особистого добробуту, «що дозволяє уникати життєві виклики», втікати від обов’язків у Церкві та суспільстві. Бо віра не є колисковою, а «полум’ям, запаленим для того, щоби зробити нас бадьорими та діяльними також і вночі». Тож Папа запросив замислитися над тим, чи ми «пристрастилися до Євангелія», чи читаємо його часто, стараючись мати його при собі. Чи віра, яку визнаємо, вводить нас у «святий спокій», а чи «розпалює полум’я свідчення»? А як Церква, можемо запитувати себе про те, чи в наших спільнотах горить полум’я Святого Духа, запал до молитви й милосердя, радість віри, а чи нидіємо у втомі та звичках «з побляклим обличчям і наріканнями та плітками на устах»?

«Браття й сестри, зробімо перевірку щодо цього, щоби також і ми могли сказати як Ісус: ми палаємо вогнем Божої любові та хочемо “кинути” його в світ, нести його всім, аби кожен відкривав ніжність Небесного Отця та відчув радість Ісуса, яка розширює серце та робить життя прекрасним. Молімося за це до Пресвятої Діви: нехай же Вона, що прийняла полум’я Святого Духа, заступиться за нас», – побажав Святіший Отець.