Папа: війна – це поразка, але й з цієї поразки можемо і мусимо почерпнути урок
  • Чтв, 26/01/2023 - 21:15
Приймаючи дослідників міжнародної політики, Папа Франциск наголосив на важливості зусиль, спрямованих на будування миру, що не є лише шуканням рівноваги сил.

«Війна є жахливою. Однак, ми не повинні здаватися, з цього попелу, який бачимо сьогодні, може народитися щось нове, в цій поразці можемо знайти урок життя», – сказав Папа Франциск, вітаючи у Ватикані делегацію Європейського Інституту Міжнародних Студій в Саламанці. Приймаючи їх у четвер, 26 січня 2023 р., він подякував за те, що вони прибули поділитися з ним плодами досліджень щодо актуальної політичної та соціальної дійсності.

Суттєве благо

Єпископ Риму зазначив, що це місто тисячоліттями є «горнилом культур і народів», а Петрова Столиця, «спадкоємець цього вселенського покликання», завжди уважна до життя всіх народів, до «їхніх прагнень, їхніх зусиль та труднощів у здобуванні кращого життя, стараючись допомагати їм досягти мир, який Господь обіцяв Своїм учням».

«Цей мир не тільки перевищує те, що ми можемо здобути чисто людськими засобами, але кидає нам виклик також і через те, що він не ґрунтується на простій рівновазі влади чи на замовчуванні справедливих питань, які ставлять менш привілейовані. Тим не менше, мир між людьми – це суттєве благо, задля якого ми повинні ревно трудитися та наполегливо випрошувати його в Бога», – сказав Папа.

Поразка, що повинна стати уроком

На жаль, як зауважив Святіший Отець, актуальна ситуація в світі нагадує про те, що він писав в енцикліці «Fratelli tutti»: «Кожна війна залишає світ гіршим, ніж той, який застала. Війна є поразкою політики та людства, ганебною капітуляцією, поразкою перед обличчям сил зла». Він знову звернув увагу на те, що світ переживає чергову війну світового масштабу після двох світових війн протягом століття, але сьогодні існують такі озброєння, що одна бомба може знищити ціле місто. Але хоч війна є жахіттям, також і з цього попелу «може зродитися щось нове», можна почерпнути урок.

«Те, що здається поразкою та причиною ганьби, подібно до скандалу хреста, може перетворитися в перемогу. Як? Якщо молитвою та своєю працею переконування виявимося здатними знаходити вирішення, об’єднувати уми, давати свідчення тому фактові, що любов, братерство та справжній гуманізм, який народжується з віри, перемагають ненависть, відкинення та брутальність», – сказав Папа.