Папа ввів до Римського календаря свято Пречистої Діви Марії з Лорето - 10 грудня
  • Чтв, 31/10/2019 - 14:40

У декреті Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств зазначається, що добровільний спомин відзначатиметься 10 грудня. Дикастерія поширила також відповідні літургійні тексти.

Папа Франциск розпорядився, аби «добровільний спомин Пречистої Діви Марії з Лорето був вписаний до Римського календаря 10 грудня», щоб відзначатися кожного року. Про це читаємо в оприлюдненому 31 жовтня 2019 р. декреті Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств, в якому стверджується, що таке відзначення «допоможе всім, зокрема, сім’ям, молоді й богопосвяченим особам, наслідувати чесноти досконалої учениці Євангелія».

«Новий спомин повинен, отже, з’явитися в усіх календарях і літургійних книгах для служіння Святої Меси та Літургії Годин; відповідні літургійні тексти додаються до цього декрету, а переклади, затверджені Єпископськими Конференціями, будуть оприлюднені після підтвердження цією Дикастерією», – читаємо в документі.

Санктуарій таємниці Втілення Божого Сина

У вступній частині декрету зазначається, що вшанування «Святого Дому» в Лорето від часів середньовіччя і до сьогодні є нагодою зростати у вірі в Боже Слово, Яке стало тілом задля нас. Цей санктуарій спонукає відвідувачів «замислюватися над повнотою часів, коли Бог послав Свого Сина, народженого від жінки, та роздумувати як над словами Ангела, звіщаючого Добру Новину, так і словами Діви, Яка відповіла на Боже покликання».

В документі зазначається, що перед статуєю Матері Відкупителя та Церкви в Сятому Домі «святі та блаженні дали відповідь на своє покликання, хворі шукали відраду в стражданнях, Божий люд розпочав прославляти та молитися до Пресвятої Марії через лоретанські літанії, відомі в усьому світі», а ті, хто подорожує літаками, «знайшли в Ній небесну покровительку». Все це спонукало Святішого Отця внести нове свято до літургійного календаря.