Папа: Якої впевненості потребуємо, щоб не віддалитися від Бога?
  • Втр, 14/04/2020 - 12:17

Під час ранкової Святої Меси у вівторок Святіший Отець просив у Бога благодаті, аби люди зуміли відкинути поділи перед обличчям важкої ситуації, яку переживає світ. У проповіді він поділився думками про навернення, яке означає зберігати вірність як у добрих, так і лихих часах.

Наші забезпечення – це не ті, які дає нам Господь, бо ми схильні віддавати перевагу ідолам, виявляючи невірність перед Богом. На це, в світлі подій, описаних у старозавітній Книзі Хронік, звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у вівторок, 14 квітня 2020 р., відслужив в каплиці «Дому святої Марти».

На початку Євхаристійного богослужіння, яке транслювалося в прямому ефірі, Святіший Отець заохотив піднести молитву за те, щоб «Господь дав нам благодать єдності між нами. Щоби труднощі цього періоду допомогли нам відкрити спільність між нами, ту єдність, яка завжди перевищує поділи». А відправною точкою для роздумів, якими він поділився, стало читання з Діянь Апостолів, в якому розповідалося про Петрову проповідь в день П’ятидесятниці, що вразила слухачів «у саме серце».

Що таке навернення?

Проповідник зауважив, що отримавши дар Святого Духа, святий Петро почав сміливо промовляти до мешканців Єрусалиму, звіщаючи: «Той, якого ви розіп’яли, воскрес». Чимало з тих, які слухали, були «вражені в саме серце» та запитували Петра й інших апостолів про те, що потрібно зробити. Петро ж відповів: «Наверніться!». Він закликав змінити життя, промовляючи до тих, які отримали обітницю, але віддалилися від Божого закону, заохотив відвернутися від численних ідолів, відновити вірність Богові.

«Навернення означає саме це: знову стати вірними. Вірність – це людська риса, яка не є надто поширеною між людьми, в нашому житті, – зазначив Святіший Отець. – Завжди існують ілюзії, які приваблюють і дуже часто ми віддаємо перевагу тому, щоб іти за цими примарами. Потрібна, натомість, вірність, як у добрих часах, так і в лихих».

Моя безпека і безпека, яку дає Господь

У цьому контексті Папа сказав, що його дуже вражає уривок зі старозавітної Другої Книги Хронік, в якій на початку 12-ї глави сказано: «Коли царство зміцніло, цар Ровоам почувся в безпеці та віддалився від Господнього закону, й увесь Ізраїль пішов за ним». За його словами, цей історичний факт є загальним явищем:

«Дуже часто, коли ми почуваємося безпечними, починаємо розбудовувати власні проекти й повільно віддаляємося від Господа, перестаємо тривати у вірності. Однак, моя безпека – це не та сама, яку мені дає Господь. Вона є ідолом. Саме це трапилося з Ровоамом та ізраїльським народом. Почувся в безпеці, бо царство зміцніло, то віддалився від закону й почав звершувати культи на честь ідолів. Звісно, ми скажемо: “Отче, я ж не падаю навколішки перед ідолами”. Може не стаєш навколішки, але шукаєш їх, дуже часто поклоняєшся ідолам у своєму серці. Власні забезпечення відчиняють двері ідолам», – пояснив проповідник.

Вірність важко зберегти, тож потребуємо навернення

Чи в тому, щоби почуватися в безпеці, є щось поганого? Святіший Отець відповідає, що ні, це є благодаттю. Важливо, аби бути в безпеці, але щоб моя впевненість ґрунтувалася на Богові. Бо коли у центрі цієї впевненості буду я сам, то почну віддалятися від Господа, як Ровоам, який став невірним.

«Вірність дуже важко зберегти. Вся історія Ізраїлю, а потім вся історія Церкви повна невірності. Переповнена нею. Повна егоїзмів, власних забезпечень, які причиняються до того, що Божий люд віддаляється від Господа, втрачає оту вірність, благодать вірності. Й також між нами, між людьми, вірність не є “ходовою” чеснотою», – зауважив Папа, додаючи, що й до нас звернений заклик святого Петра: «Наверніться! Поверніться до вірності Господеві».

Просімо благодаті вірності

Як на «ікону вірності» Святіший Отець вказав на Марію Магдалину, про яку йшлося в євангельському читанні. Він зазначив, що це була «вірна жінка, яка ніколи не забувала того, що Господь для неї вчинив». Вона залишалася вірною перед обличчям неможливого, перед обличчям трагедії. Її вірність була готовою навіть самотужки забрати Христове тіло, про яке вона думала як про сховане садівником. Слабка жінка, але вірна…

«Просімо сьогодні в Господа благодаті вірності: бути вдячними, коли Він посилає нам безпеку, але ніколи не думати про “власні” забезпечення, завжди вміти поглянути за їхні межі. Просімо благодаті залишатися вірними також і перед гробами, перед обвалом численних ілюзій. Тієї вірності, яка є постійною, але яку не є легко зберегти. Тож нехай Він, Господь, оберігає її», – побажав Папа.