Папа закликав молитися за жертв мафії
  • Срд, 19/07/2017 - 16:44

"Молимося за всіх жертв мафії, просячи сили, щоб йти вперед і продовжувати боротьбу з корупцією", - написав 19 липня 2017 року Папа Франциск в своєму акаунті в "Twitter". Цей запис приурочений до 25-річчя від дня смерті італійського прокурора Паоло Барселіно, убитого членами мафіозного угрупування.

Папа не раз піднімав проблему корупції і мафіозної діяльності. Під час свого візиту в Калабрії, найбіднішого регіону Італії, в червні 2014 року, Франциск зазначив, що мафія уособлює "поклоніння злу і зневажання добра", а ті, хто став на цей шлях, "відокремлюються від Бога і від Церкви". У січні 2017 року, під час аудієнції для співробітників італійського Національного управління по боротьбі з мафією і тероризмом, Папа назвав мафіозну діяльність "культурою смерті" і застеріг, що вона повністю протилежна вірі і Євангелію. Тоді Папа визнав, що боротьба з мафією складна і ризикована, але як ніколи необхідна.

Саме від рук сицилійських мафіозі, в результаті вибуху бомби, закладеної в автомобіль, 19 червня 1992 р. загинув Паоло Барселіно. Відомий борець з мафією і корумпованими партійними функціонерами був уродженцем Палермо. У 1962 році закінчив юридичний факультет місцевого університету. З наступного року почав роботу в італійському магістраті - головному судовому органі країни. З 1967 року був мировим суддею, з 19 грудня 1986 року - головним прокурором італійської марсали. Завдячуючи спільним зусиллям Барселіно і судді Джованні Фальконе свого часу на лаві підсудних опинилися сотні італійських депутатів, міністрів і підприємців. 5 серпня 1992 р Паоло Барселіно був посмертно нагороджений золотою медаллю «За громадянську доблесть».

19 липня 2017 року, під час церемонії поминання померлого у Вищій раді магістратури в Римі, Президент Італії Серджіо Матарело зазначив, що "Паоло Барселіно боровся з мафією з упевненістю людини, яка знає, що це не неминуче зло, але кримінальний феномен, який може бути повалений. Він добре знав, що для досягнення цієї мети недостатньо кримінального переслідування - необхідно поширювати, особливо серед молоді, культуру законослухняності".

Незважаючи на багаторічні зусилля відповідних структур по знищенню мафіозних угруповань, калабрійська "Ндрангета", неаполітанська "Каморра" і сицилійська "Коза Ностра" продовжують складати основу мафіозної організованої злочинності в Італії.