Папа: Завжди маємо час, щоби виправити сподіяне зло добром
  • Нед, 22/09/2019 - 21:06

Чи заохочуючи здобувати друзів неправедною мамоною Ісус схвалює нечесність? Відповідь на це запитання Святіший Отець дав під час недільної зустрічі з вірними.

Притча про нечесного управителя, від якого господар вимагав звіту, бажаючи його звільнити, була в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився із прочанами, які в неділю, 22 вересня 2019 р., незважаючи на дощову погоду, зібралися опівдні на площі Святого Петра, щоби помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» і отримати його Апостольське благословення.

Хитрість управителя

Святіший Отець звернув увагу на те, що тойчоловік, потрапивши у важке становище, «не скаржиться, не шукає виправдання, ані не падає духом», але шукає виходу, щоби забезпечити собі спокійне майбутнє. Насамперед, він проявляє тверезість мислення, визнаючи свої обмеження: «Копати не маю сили, жебракувати соромлюся», – каже він. А тоді проявляє хитрість, востаннє обкрадаючи свого пана: кличе його боржників і пропонує переписати розписки, зменшуючи борг, щоб здобути їхню прихильність…

Похвала господаря

Папа підкреслив, що Ісус цією притчею не має наміру заохотити слухачів до нечесності, але до спритності. Пан похвалив управителя, бо той «учинив мудро», тобто, скористався «тією сумішшю розуму та хитрості», що допомагає здолати важкі ситуації. За словами Наступника святого Петра, ключ до інтерпретації цієї притчі у заохоченні Ісуса: «Набувайте собі друзів неправедною мамоною, щоб коли вона зникне, прийняли вас до вічних осель».

Багатство: джерело поділів чи засіб братерства?

Отією «неправедною мамоною» є гроші та матеріальні блага загалом. Багатство, як зауважив Папа, може спонукати «зводити стіни, творити поділи, викликати дискримінацію». Ісус, натомість, «заохочує змінити підхід» та здобувати за їх допомогою друзів, тобто, «вміти перетворювати блага та багатства у стосунки, бо люди вартісніші від речей».

«У дійсності, плід в житті приносить не той, хто має великі багатства, але той, хто творить і підтримує численні зв’язки, взаємини, дружбу за допомогою різних “багатств”, тобто, різних дарів, якими наділив Бог», – сказав Святіший Отець, додаючи, що Ісус також вказує на остаточну мету: щоб бути прийнятими в оселях вічності. Адже в раю, «якщо зуміємо перетворити багатства в засоби братерства й солідарності», нас зустрічатиме не лише Бог, але «всі ті, з ким ми поділилися тим, що Господь вклав у наші руки, належно цим управляючи».

Завжди є час надолужити

Як зауважив далі Папа, також і ми можемо поставити собі запитання управителя: «Що маю робити?». «Перед обличчям наших промахів і падінь, Ісус запевняє нас, що ми завжди маємо час на те, щоб зцілити добром сподіяне зло. Хто став причиною сліз, нехай когось ощасливить, хто нечесно щось привласнив, нехай зробить дар потребуючому. Чинячи так, отримаємо похвалу від Господа», – сказав Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пресвята Діва допоможе нам бути спритними у гарантуванні собі не світського успіху, але вічного життя, щоби в хвилині кінцевого суду потребуючі, яким ми допомогли, могли засвідчити, що ми побачили в них Господа й послужили Йому».