Папа: Здоров’я – це загальне право, а не споживче благо
  • Птн, 26/10/2018 - 18:18

У контексті глобальної конференції ВООЗ з первинної медико-санітарної допомоги Папа закликав об’єднати зусилля, щоб зробити медичні послуги доступними для всіх.

«Здоров’я – це не споживче благо, а загальне право: об’єднаймо зусилля, аби медичні послуги були доступними для всіх», – із таким закликом, поширеним через аккаунт @Pontifex в Твіттері, Папа Франциск підтримав праці учасників Глобальної конференції з первинної медико-санітарної допомоги, що від 25 до 27 жовтня 2018 р. відбувається в столиці Казахстану м. Астані. Її організатором є ВООЗ у співпраці з ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) та казахським урядом.

Підприємницький підхід в медицині може стати загрозливим

Про доступ до охорони здоров’я Папа Франциск висловлювався неодноразово. За його словами, саме медична сфера є тим сектором, як якому панівна «культура відкинення немов непотребу» проявляє свої болючі наслідки. Таку думку він висловив, промовляючи 10 лютого 2017 р., до учасників зустрічі, організованої Комісією в справах харитативного служіння та охорони здоров’я Італійської Єпископської Конференції.

«Коли хворий перестає бути в центрі та сприйматися з огляду на свою гідність, з’являються наставлення, які можуть призвести навіть до спекуляцій на горі інших. І це дуже серйозно! Необхідно бути пильними, насамперед, тоді, коли пацієнтами є літні люди із дуже послабленим здоров’ям, якщо вони уражені серйозними недугами, коштовними в лікуванні, або є особливо важкими, як психіатричні хворі. Підприємницька модель у медичній сфері, якщо застосовувана без розрізнення, замість оптимізації ресурсів загрожує продукуванням “людських відходів”. Оптимізувати ресурси означає використовувати їх у солідарний та етичний спосіб, а не обтяжувати становище найуразливіших», – говорив тоді Святіший Отець, цитуючи своє послання з нагоди Всесвітнього дня хворого 2017.