Папа: Зміни завжди корисні, якщо зберігається вірність Богові й людині
  • Нед, 26/11/2017 - 12:46

«Залишатися вірним людині означає, зокрема, відкривати очі та серце на бідних, хворих і на тих, які не мають праці», – зазначив Папа Франциск у своєму відеопосланні учасникам VII Фестивалю соціальної доктрини Церкви, який від 23 до 26 листопада 2017 р. відбувається в італійському місті Вероні на тему: «Вірність і зміни». В програмі заходів, зокрема, дискусії та співставлення на теми світу праці, справедливості, економіки та культури.

«Бути вірними включає також здатність змінювати», – пояснює Святіший Отець, вказуючи на те, що Боже слово допомагає нам розпізнати «два обличчя змін». Першим є «довіра, надія, відкритість на нове», а другим – «трудність залишити безпечне місце, виходячи назустріч невідомому». Адже «залишатися в своїй огорожі», «завжди повторювати ті самі слова й жести», дає нам відчуття спокою й безпеки, в той час як менш заспокійливим є «розпочинати нові процеси».

В цьому контексті Папа заохочує поставити собі запитання про те, що стається тоді, коли намагаємося зберегти вірність Богові й людині. «Коли відповідаємо Богові, то завжди започатковуємо процес: стається щось нечуваного, що приводить нас туди, де б ми ніколи навіть і не уявляли», – пояснив він.

Натомість, бути вірним людини означає «виходити із замкненості в собі, щоб зустрітися із конкретною людиною», «відкривати очі та серце на бідних, хворих і безробітних», на біженців, «які втікають від насильства та війни», а також на «багатьох людей, що постраждали від байдужості та економіки, яка відкидає людей, немов непотріб і вбиває». «Вірність людині, – підкреслює Святіший Отець, – означає перемагати доцентрову силу власних та егоїстичних інтересів, звільняючи місце для співчуття до іншої людини».

Як наголошує Папа Франциск, вірність Богові й людині «сходяться в динамічному русі», який набуває форми змін нас самих і дійсності. І коли ми вірні Богові та людині, тоді долаються інертність і доцільності, «створюючи простір і працю для молоді й для їхнього майбутнього».

«Зміни є корисними не лише тоді, коли щось йде не так, як потрібно, але й тоді, коли все функціонує добре й приходить спокуса спочивати на лаврах досягнених результатів», – зазначає Святіший Отець, додаючи: «Розширювати наше служіння, робити інших співучасниками наших проектів, розширювати простір для креативності означає прийняти виклики змін саме для того, щоб залишатися вірними Богові й людині».