Папа: зростаймо в спільності, в узах віри, надії та християнської любові
  • Срд, 10/05/2023 - 11:52

Відзначенням Дня коптсько-католицької дружби стала загальна аудієнція, що відбулася в 50-ту річницю зустрічі Папи Павла VI і Патріарха Шенуди ІІІ.

 

Під час загальної аудієнції в середу, 10 травня 2023 р., на площі Святого Петра першим промовляв не Римський Папа, а Олександрійський Папа Тавадрос ІІ, Глава Коптської Православної Церкви. Разом з делегацією цієї Церкви він прибув до Ватикану на запрошення Папи Франциска, щоби відзначити разом 50-річчя зустрічі їхніх попередників Шенуди ІІІ та Павла VI, що відбулася 10 травня 1973 року, та десятиріччя їхньої зустрічі, що відбулася 10 травня 2013 року. Саме з цією датою, 10 травня, пов’язане відзначення Дня коптсько-католицької дружби.

Обрати любов, прямуючи проти течії

На початку загальної аудієнції Тавадрос ІІ звернувся із вітальним словом до Папи Франциска, склавши насамперед побажання з нагоди 10-річчя понтифікату та згадуючи про свій візит десять років тому, який був нагодою пережити «святий час, сповнений братньою любов’ю». «Ми обрали любов, хоча в цьому йдемо проти течії серед жадібного та егоїстичного світу, ми прийняли виклик любові, якої Христос від нас вимагає, лише так будемо справжніми християнами, а світ ставатиме людянішим, бо ввесь світ пізнає, що Бог – це любов, і це – Його найвище ім’я», – сказав Глава Коптської Православної Церкви, підкреслюючи, що «ми прямуємо разом дорогою життя», бо «незважаючи на відмінне коріння та приналежність, нас поєднує Христова любов».

Олександрійський Папа зазначив, що прибуває із земель, де проповідував святий Марко, заснувавши в Олександрії один з найдавніших апостольських осідків у світі. Ця земля була освячена перебуванням там Святої Родини з Назарету. В Єгипті утвердилося і поширилося християнське монашество. «Тепер перебуваю тут, на місці, де проповідували апостоли Петро і Павло, і радію зустрічі з вами на цій величній площі», – сказав Тавадрос ІІ, закликавши також піднести спільну молитву за мир.

В узах братерства за заступництвом мучеників

Далі промовляв Папа Франциск, зазначивши, що «з великою радістю» вітає сьогодні Його Святість Тавадроса ІІ, Олександрійського Папу та Патріарха престолу святого Марка, та делегацію, що його супроводжує.

«Його Святість Тавадрос прийняв моє запрошення прибути до Риму, щоби разом зі мною відзначити 50-річчя історичної зустрічі між святим Папою Павлом VI та Папою Шенудою ІІІ у 1973 році. Це була перша зустріч Єпископа Риму з Патріархом Коптської Православної Церкви, вершиною якої стало підписання незабутньої спільної христологічної декларації, що відбулося саме 10 травня», – розповів Святіший Отець присутнім, нагадавши також про те, що 10 травня 10 років тому Тавадрос ІІ здійснив свій візит до Ватикану, запропонувавши відзначати День коптсько-католицької дружби.

«Ми спілкуємося по телефону, обмінюємося привітаннями, залишаємося добрими братами, ми не сварилися», – пожартував Папа Франциск, подякувавши гостеві за те, що прийняв його запрошення на спільне відзначення «подвійної річниці». «Молюся, щоби світло Святого Духа просвічувало Ваш візит до Риму, важливі зустрічі, які Ви матимете тут, а особливо – наші особисті перемовини. Дякую Вам від щирого серця за Ваш внесок у зростання дружби між Коптською Православною та Католицькою Церквами», – сказав Святіший Отець.

Підсумовуючи, Папа Франциск зазначив, що разом з усіма «молить Всемогутнього Бога, за заступництвом святих і мучеників Коптської Церкви, щоби допоміг нам зростати в спільності, в єдиних і святих узах віри, надії та християнської любові». У цьому контексті він також згадав про мучеників, убитих кілька років тому на лівійському узбережжі.

«Прошу всіх присутніх молити Бога, щоби поблагословив візит до Риму Папи Тавадроса та захищав усю Коптську Православну Церкву. Нехай же цей візит ще швидше приблизить нас до благословенного дня, коли ми будемо одно в Христі!» – побажав Святіший Отець. Після того, як Папа привітав присутні групи, відбулося спільне проказування молитви «Отче наш», а тоді першоієрархи поблагословили присутніх.