Папа зустрівся зі своїм посланцем в Іраку
  • Чтв, 21/08/2014 - 20:04

Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції 21 серпня 2014 р. кардинала Фернандо Філоні, свого спеціального посланця в Іраку. Кардинал понад тиждень перебував у цій країні, несучи солідарність Святішого Отця людям, змушеним залишити рідні домівки, щоб урятуватися від насильства з боку джихадистів.

"Було дуже приємно, що Папа побажав прийняти мене відразу після мого повернення – це свідчить про його переживання", – зазначив кардинал Філоні. Понтифік його уважно вислухав і позитивно оцінив напрямки діяльності помісної Церкви. "Можу сказати, що зустріч була прекрасною", – зізнався кардинал. Оповідаючи про побачене в Іраку, посланець Папи зазначив, що первинною потребою біженців є дах над головою і забезпечення водою. Зараз в Іраку найспекотніший період року, коли температура повітря досягає 47-48 градусів, тому вода і тінь є життєво важливими, насамперед для дітей, літніх і хворих.

 Кардинал Філоні каже, що християнські біженці на півночі Іраку хочуть, аби ситуація змінилася якомога швидше і вона могли повернутися в свої будинки. Але тепер вони мріють про "ремені безпеки, по можливості, міжнародні", які гарантують їм повернення до нормального життя.

Багато хто з біженців, яких бачив кардинал Філоні, втратили своїх близьких. Терористи вбили велику кількість чоловіків-єзидів, дружини і діти яких залишилися самі. "Вони мали обличчя, які дивилися в пустку, загублені в майбутньому, зрозуміти сенс якого їм видається неможливим. Уявіть, наприклад, що жінка на Близькому Сході завжди потребує присутності чоловіка – батька, брата чи чоловіка – який є гарантією її життя, відповідно до місцевої культури. Тепер, коли вона більше не має чоловіка поруч, хто подбає про її майбутнє? Там не так, як на Заході, де жінка може побудувати життя завдяки власним здібностям і силам. Таким чином, це все стає дуже, дуже боляче; погляд цих жінок, які сидять, лежать, абсолютно без емоцій, залишає велике враження",  – розповів кардинал Філоні.

Ватиканський єрарх наголосив, що люди в Іраку чекають допомоги і можливості повернутися в свої рідні будинки, щоб жити в спокої та безпеці.