Папська відзнака для місіонерки, що працює акушеркою в Африці
  • Срд, 27/03/2019 - 17:17

27 березня 2019 р., наприкінці загальної аудієнції на площі святого Петра, Святіший Отець нагородив сестру Марію Кончетту Папською відзнакою за її «працю серед африканських сестер і братів, на служінні життю, дітям, матерям і сім’ям». «Цим жестом, – наголосив Папа, – бажаю висловити подяку всім місіонерам і місіонеркам, священикам, богопосвяченим особам та мирянам, які сіють зерно Божого Царства в різних частинах світу. Ваша праця, дорогі місіонери і місіонерки, велика».

Перша зустріч Папи з відважною черницею

Цю худеньку літню черницю Папа Франциск зустрів ще чотири роки тому під час Апостольської подорожі до Центральноафриканської Республіки. Після повернення до Ватикану він розповів про цю зустріч під час загальної аудієнції: з дівчинкою на руках, що називала її бабусею, 81-річна сестра Марія Кончетта Езу розповіла тоді Святішому Отцеві, що вони прибули на каное до Банґі – столиці Центральноафриканської Республіки – із сусідньої країни Конго, де вона працювала акушеркою. Там вона допомогла прийти на світ 3280 дітям.

Все життя на служінні життю, що народжується

Сестра Марія Кончетта мала 25 років, коли залишила своє рідне село на Сардинії (Італія), вирушивши до Конго, щоб допомагати місцевим жінкам під час пологів. Всі мешканці, включно з бабусями, села Дзонґо називають її «Мамою Марією», бо вона допомогла народитися тисячам дітей. Цими днями 85-річна черниця прибула до Італії на зустріч зі своїми співсестрами, тож Папа використав цю нагоду, щоб вручити їй нагороду. Через кілька днів вона знову вирушить до Африки, бо прагне назавжди залишатися там, де провела все своє життя на служінні ближнім.