Папське послання на Мітинг дружби між народами: Зосередьмо погляд на Ісусові
  • Втр, 20/08/2019 - 13:12

У посланні, надісланому кардиналом П’єтро Пароліном від імені Папи до організаторів та учасників Мітингу за дружбу між народами, який відбувається в італійському місті Ріміні, наголошується, що Христос віддав за нас Своє життя, щоб підтвердити унікальність нашого обличчя.

«Лише вдивляючись в Ісусове обличчя, віднаходимо власну ідентичність», – підкреслюється в посланні, яке кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, надіслав від імені Папи Франциска на ім’я єпископа Франческо Ламб’язі, Ординарія Ріміні, з нагоди 40-го Мітингу за дружбу між народами, що відбувається в цьому італійському місті від 18 до 24 серпня 2019 року. Тема цьогорічної зустрічі «Твоє ім’я зроджується з того, на що споглядаєш» почерпнута з поезії святого Івана Павла ІІ, присвяченої Вероніці, що витерла Христове обличчя хусткою підчас хресної дороги.

«Святіший Отець бажає, аби ця зустріч завжди була гостинним місцем, де люди можуть зосередити свій погляд, досвідчивши свою виняткову ідентичність», – читаємо в документі, де підкреслюється, що саме це буде найкращим способом відсвяткувати 40-річчя, «вдивляючись у майбутнє без ностальгії та страху, підтримувані присутністю Ісуса, включені в Його тіло, яким є Церква».

Конкретні обличчя, а не цифри

У листі підкреслюється, що цьогорічна тема містить істину, яку Церква передає людині від початку християнства: «Христос полюбив нас, віддав за нас життя, аби підтвердити унікальність і неповторність нашого обличчя». Й ця благовість є дуже актуальною сьогодні, коли чимало наших сучасників «падають під тягарем життєвих випробувань, залишаються самотніми й покинутими».

«І дуже часто до них ставляться лише як до статистичних даних. Згадаймо про тисячі людей, які кожного дня втікають від війн та бідності: перше, ніж цифрами, вони є обличчями, особами, іменами та історіями. Ми ніколи не повинні цього забувати, особливо тоді, коли культура відкинення немов непотребу марґіналізує, дискримінує та експлуатує, загрожуючи гідності людини», – наголошується в посланні.

Вдивлятися в Ісусове обличчя

«Скільки-то забутих невідкладно потребують побачити Господнє обличчя, щоб змогти віднайти себе самих! Сьогоднішня людина часто живе в непевності, ходячи немов навпомацки, чужа сама собі», – читаємо в листі. З цього зроджується запитання: яким чином людина може віднайти себе саму та надію? Секрет життя, «що дає нам можливість вийти з анонімності» полягає в тому, щоб «зосередити погляд на Ісусовому обличчі, увійти з Ним у близькість». «Ми будемо “оригінальними”, якщо наше обличчя буде відображенням обличчя воскреслого Христа», – підкреслює кардинал П’єтро Паролін.

Від скромного починання до наймасштабнішого форуму

Мітинг за дружбу між народами – один із найбільших у світі християнських форумів, який у серпні збирає в італійському Ріміні кількасот тисяч відвідувачів виставок та учасників конференцій, дебатів та семінарів. Програма зосереджена на християнському діалозі в найширшому значенні цього слова: це діалог епох, культур, конфесій, взаємозв’язок світського і релігійного, науки й культури. В рамках форуму проходять дискусії й бесіди, презентації книжок на різноманітні теми, культурна програма.

Ці зустрічі, присвячені діалогові та порозумінню, організовує міжнародний католицький рух «Спільність і визволення» (Comunione e liberazione). Сорок років тому група молодих людей на чолі з отцем Луїджі Джуссані (1922-2005), засновником цього руху, вирішила влаштувати мітинг – невелику зустріч друзів, щоб «розповісти всім про ту красу, яку їм пощастило зустріти в житті». Із скромного початку Мітинг швидко переріс у найбільший міжнародний християнський форум, який проходить у виставковому кварталі міста Ріміні.