Папський посланець відвідує прифронтові райони в Україні
  • Нед, 18/09/2022 - 17:06
Кардинал Конрад Краєвський, який з доручення Папи відвідує Україну, потрапив під обстріл, доставляючи гуманітарну допомогу людям у прифронтовій зоні.

Вже майже тиждень триває спеціальна місія в Україні кардинала Конрада Краєвського, Префекта Дикастерії харитативного служіння, якому Папа Франциск доручив засвідчити його близькість населенню, яке страждає від війни. Це вже четвертий після широкомасштабного вторгнення російських військ візит в Україну Папського Роздавача милостині, але цього разу він має особливіший вимір: завданням Апостольського елемозинарія є відвідувати душпастирів у місцях їхнього служіння, а людей – там, де вони долають труднощі та загрози пов’язані з війною.

Особливий день

Після відвідин Вінниці та Одеси, кардинал Краєвський, прямуючи до Харкова, зупинився у Запоріжжі. Спілкуючись у суботу, 17 вересня 2022 р., із журналістами Радіо Ватикану – Vatican News, він звернув увагу, що сьогоднішній день є особливим, адже рівно дев’ять років тому, 17 вересня 2013 року, він отримав єпископські свячення після того, як Папа Франциск призначив його Апостольським елемозинарієм. І саме в цю річницю, спонукуваний дорученням Святішого Отця, кардинал завантажив свій мікроавтобус речами першої необхідності та вирушив у супроводі католицького і протестантського єпископів, а також українського солдата, до місць на лінії фронту, куди, за його словами, «не їздить ніхто, крім солдатів» з огляду на безпеку. Бо також і там є люди, що з різних причин не змогли евакуюватися, а тепер потребують гуманітарної допомоги.

 

Досвід потрапляння під обстріли

Префект Дикастерії харитативного служіння розповів, що під час цієї поїздки, після того, як вони успішно доставили допомогу в одне з місць призначення, на другому етапі вони потрапили під обстріл і мусіли шукати сховок. «Вперше в житті я не знав, куди втікати… бо не достатньо просто бігти, потрібно знати куди…», – сказав він.

Все закінчилося добре, допомогу було доставлено в усі задумані місця. Кардинал Краєвський також роздавав розарії, які поблагословив Папа. Підсумовуючи цей досвід, пережитий в річницю своїх свячень, він стверджує, що сьогодні «може тільки молитися», повторюючи: «Ісусе, на Тебе уповаю!».