Папський проповідник: прийняти Марію в духовне життя
  • Суб, 04/04/2020 - 22:12

Богородиця співпрацювала у відновленні надприродного життя людських душ і тому є нашою Матір’ю завдяки ласці», – нагадав проповідник Папського дому.

У зв’язку з карантином неможливо провести традиційну зустріч у каплиці Redemptoris Mater, тому Папа і співробітники Римської курії отримали 3 квітня 2020 р. відеозапис четвертої великої проповіді о. Раньєро Канталамесси.

Капуцин зосередив свої думки на словах, які Ісус скерував до Діви Марії та св. Івана, що стояли біля підніжжя хреста на Голготі: «Жінко, ось син Твій» і «Ось Мати твоя».

Проповідник зазначив, що під час Благовіщення Марія стала Матір'ю Ісуса, а коли опинилася біля хреста свого Сина – Матір’ю всіх, хто вірить у Нього. У першому випадку йдеться про «справжнє материнство», а в другому – про духовне.

Час від страждання і смерті аж до прославлення Ісуса є кульмінацією всього Святого Письма, тому кожен вираз у цій частині є дуже важливим. Значення слів Христа тут є повсюдним і церковним: св. Іван представляє не тільки себе, але й усіх учнів Ісуса, які були довірені Марії та яким Марія була дана як Мати, – сказав італійський монах.

«Зачинаючи, народжуючи, годуючи Христа, представляючи Його у святилищі Отцю та терплячи разом зі своїм Сином під час Його смерті на хресті», Марія «справді співпрацювала у справі Спасителя через віру, надію та віддану любов, щоб відновити надприродне життя людських душ. Ось чому Вона стала для нас Матір'ю завдяки ласці», – нагадав о. Канталамесса слова догматичної конституції «Lumen gentium».

Проповідник закликав прийняти Марію «в наше духовне життя», як це зробив св. Іван. Богородиця прожила свої останні роки в домі цього учня і неможливо, щоб Вона не вплинула на його Євангеліє, – додав капуцин.

О. Канталамесса зауважив, що приклад віри та надії Марії є дуже цінним у певні моменти нашого життя. «У житті буває такий час, коли потрібна віра і надія, як у Марії. Коли здається, що Бог більше не чує наших молитов, коли здається, що Він не дотримується Своїх обіцянок, коли дає пройти через поразки і здається, що сили зла тріумфують на всіх фронтах довкола нас; коли стає темно в душі, як у той день, коли темрява зійшла на всю землю, коли настає для тебе такий час, пам’ятай про віру Марії і вигукуй так, як це роблять інші: «Отче мій, я більше Тебе не розумію, але довіряю Тобі!», – закликав о. Раньєро Канталамесса.