Папу критикують через скромність
  • Суб, 04/05/2013 - 14:17

Півтора місяця після обрання Наступником Петра Папу Франциска критикують традиціоналістські релігійні громади за те, що він занадто уникає пишності.

 

На думку критиків стилю нового Папи, Франциск ламає продовження понтифікату Бенедикта XVI, який був набагато прив'язаніший до традиції.

 

Італійський сайт Vatican Insider зазначає, що деякі традиціоналістські середовища звинувачують Святішого Отця Франциска у зайвій скромності та укиненні символів Папства. Це, на їхню думку, означає фактичне зниження авторитету і серйозності влади Папи Римського.

 

Коли Папа носить просту білу сутану, а під нею звичайні чорні штани, знімає часом свою шапочку, коли вона падає йому з голови, на руці має звичайний пластиковий годинник і носить старі чорні мешти, які привіз з Аргентини ще на конклав, то дратує тих, хто хотів би у Наступникові Святого Петра побачити втілення влади і навіть монарха.

 

Здивування і негативні оцінки традиціоналістів викликає також рішення Папи призначити вісім кардиналів радниками, які повинні допомогти йому реформувати римську курію.

 

Самі ж представники Римської курії іноді відкрито виступають проти такої інтерпретації медій, згідно з якою радикальні реформи і ослаблення реальної влади є одним з пріоритетних напрямків діяльності Папи Римського. Заступник держсекретаря Ватикану Архиєпископ Анджело Беччу в інтерв'ю для «L'Osservatore Romano» сказав, що будь-які гіпотези на цю тему поки що передчасні.

 

Італійські коментатори зазначають, що стиль Папи Бергольо пробуджує величезний ентузіазм вірних, про що свідчить їхня чисельна присутність на його загальних аудієнціях, літургіях і молитвах – а це приблизно 80–100 тис. осіб. У нещодавній доповіді про вплив так званого «ефекту Франциска», яку представили в Турині, доведено, що в Італії відбулося масове навернення до Церкви і активна участь у сповіді.

 

Однак часто ватиканісти пишуть про змішані почуття вірних щодо дій нового Папи. Як невластиве, характеризують рішення жити в готелі замість Ватиканського Апостольського палацу або відмову від символів папської влади.

 

Якщо б Папа Франциск був наступником Івана Павла II, то відмінності у стилі його служіння не були б такими помітними, бо Папа-поляк привчив вірних до спонтанних вчинків. Проте  чимало його оригінальних і вражаючих жестів, особливо з перших років понтифікату, коли він постійно ламав бар'єри і виходив до вірних, вже забулися.

За матеріалами: http://info.wiara.pl