Париж: Престижну католицьку школу звинуватили у гомофобії
  • Втр, 16/05/2023 - 19:12

Французький міністр освіти Пап Ндіає, закликав представити докази проти престижної приватної католицької школи «Станісляс» у Парижі. Таке рішення є наслідком звинувачень, що з’явились у ЗМІ, з приводу «сексистських, гомофобних та авторитарних» висловлювань на території цього навчального закладу. У своїй програмі школа представляє католицький світогляд, в тому числі стосовно актуальних зараз тем сексуальної етики та статевої ідентичності.

Після появи звинувачень, директор школи Фредерік Гаутьє рішуче зреагував, захищаючи у прес-релізі «освітні традиції» школи і нагадав про довіру церковної влади, вчителів та родин із мережі шкіл «Станісляс». Їхня традиція сягає понад 200 років, а назва є виразом поваги до польського царя, а згодом герцога Лотарингії Станіслава Лещинського, прадіда Людовика XVIII.

Представники державної освіти допитали керівництво школи, паризької єпархії, дирекцію школи, представників від батьків та вчителів. Впродовж процесу візитації, що триватиме до 8 червня, допитають ще усіх працівників школи, вчителів та учнів.

Що ж стало причиною звинувачень на адресу католицької школи?

28 червня 2022 року «L'Express» та інші медія повідомили про «поширені сексистські, гомофобні і авторитарні образи у паризькому колегіумі та ліцеї «Станісляс», приватній католицькій інституції, що вважається найкращим ліцеєм у Франції. Стало відомо, що на території католицької школи закликали учнів із гомосексуальними схильностями, зберігати чистоту, вихваляли терапію для осіб з такими схильностями, яку на даний час французький закон забороняє. Стверджується, що «ми відкрили усі механізми, які можуть провадити учнів до розбещення, а жертв ЛГБТКІ+ до вчинення самогубства». Інші закиди стосувались того, що католицька школа засуджує аборти за бажанням.

Директор школи запевнив, що у ній намагаються протистояти виховним практикам, що мають за мету нашкодити гідності особи та суперечать Євангелію. Він відкинув брехливі звинувачення, наголошуючи, що ЗМІ спілкувались із невеликою кількістю учнів (близько 15 із тисячі щорічних випускників). Він також виступив на захист «визначених освітніх переконань», які становлять ідентичність школи, яку держава вважає «флагманом французької освіти». Що стосується «незламного прив’язання до усього вчення Католицької Церкви», воно не є дивиною для сімей, які добровільно вибирають це місце для навчання своїх дітей.