Париж: виставка про двохтисячорічну історію християн Сходу
  • Пон, 28/08/2017 - 18:14

Виставка документів та унікальних стародавніх предметів з метою розповісти й задокументувати тисячорічну присутність християн на Близькому Сході та їхній вклад протягом сторіч у культурне, політичне й інтелектуальне життя арабського світу. Таким є завдання виставки під назвою «Християни Сходу – дві тисячі років історії», яка від 26 вересня до 14 січня буде експонуватися в Інституті Арабського Світу в Парижі, столиці Франції.

В експозиції, організованій у співпраці з організацією «L’Œuvre d’Orient» (Справа Сходу), французькою асоціацією, заанґажованою у надання допомоги християнам на Близькому Сході, будуть виставлені мапи, скульптури, документи, ікони, фотографії та унікальні шедеври, деякі з них вперше виставлятимуться у Європі. Між ними – Євангеліє Рабули, відомий декорований золотом і сріблом сирійський манускрипт з VI сторіччя чи фрески з найдавнішого відомого християнського храму в древньому місті Дура-Еуропос, що на Сході сучасної Сирії, на кордоні з Іраком.

Особлива роль християн в житті регіону висвітлюватиметься в контексті різних історичних епох: прийняття християнства в Римській імперії, як державної релігії, основоположні вселенські собори, мусульманське завоювання, розвиток католицьких і протестантських місій, вклад християн в Арабське Відродження, зміни ХХ і ХХІ сторіччя.

Особливу увагу звернено на живучість актуальних християнських спільнот в арабському світі, виживання яких під загрозою задля поширення ісламського фундаменталізму. Виставка також показує велику різноманітність християнства в його коптському, грецькому, ассирійсько-халдейському, сирійському, вірменському, маронітському, латинському і протестантському вираженнях.

Організатори зазначають, що метою виставки є показати багатство християнських культур регіону, що історія християн складається не лише з трагедій і переслідувань, але знає також періоди процвітання, що актуальні небезпеки, які загрожують присутності християн, супроводжуються надією.