Пасхальне Чування у Єрусалимі: Бог любить нас і створив нас з любові
  • Нед, 21/04/2019 - 20:29

Пасхальне богослуження в базиліці Святого Гробу очолив Апостольський адміністратор латинського Єрусалимського патріархату.

У Велику Суботу, 20 квітня 2019 р., в базиліці Святого Гробу Господнього в Єрусалимі перше пасхальне звіщення прозвучало вже вранці. З огляду на приписи почергового служіння в цьому святому для всіх християн місці, римо-католицька спільнота вже відслужила в ньому Пасхальне Чування, яке очолив архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла, Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату, який під час проповіді наголосив: «Також сьогодні, тут, Бог любить, творить, визволяє, провадить, прощає. Тут сьогодні Він довершує діло Відкуплення».

Пітьма і вогонь

Коментуючи деякі символи та жести цього богослуження, ієрарх закликав «нести світло, яке просвітило нашу особисту ніч, у численні ночі нашого часу». Тоді, за його словами, побачимо, що «ніч так насправді не панує: маючи світло, будемо світлом». Одним із джерел світла є благословенне полум’я, яке також є знаком очищення, а тому слід запитувати себе про те, що цей вогонь покликаний очистити й засудити в мені? «Наші несправедливі й поспішні осуди» та «нездатність цінувати та розпізнавати добро», – відповів проповідник.

Вода і хліб

Знак води, за словами архиєпископа Піццабалли, спонукає нас замислитися над тим, «чого ми спраглі»? Чи спраглі Бога та Його слова? З якого джерела черпаємо? Найбільшим же знаком, який вміщає в собі всі інші, є Пресвята Євхаристія. Нам необхідно усвідомити необхідність «духовного хліба, що насичує наше прагнення сенсу, втамовує голод справедливості».

«У цю ніч прагнемо стати розламаним хлібом, аби життя, яке ми отримали від Ісуса, Хліба Життя, втамувало будь-який голод як тілесного, так духовного хліба. Не ми зробимо це чуло. Ось перед нами порожня гробниця. Це від цього порожнього гробу, починаючи звідтіля все стало можливим», – наголосив він.