«Патріарх Йосиф бажав прославити Божу Премудрість у соборі Святої Софії у Римі», — Блаженніший Святослав з нагоди 50-річчя Святої Софії
  • Пон, 02/09/2019 - 12:41

Закликаю всіх нас віднайти своє особисте місце в Божому задумі щодо України і світу, а також знайти свою роль у тому, щоб у сучасному світі проявлялася Божа Премудрість. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних у неділю, 1 вересня 2019 року, в соборі Святої Софії в Римі. Цього року УГКЦ відзначає 50-річний ювілей освячення цього храму, який збудував патріарх Йосиф Сліпий.

З цієї нагоди цьогорічний Синод Єпископів УГКЦ відбувається у Вічному місті. Саме тому Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ у співслужінні з єпископами УГКЦ з усього світу, стала сьогодні центральною подією ювілейних святкувань та початком роботи Синоду.

Варто зауважити, що на визначну подію завітали паломники, представники духовенства та монашества, учасники Синоду Єпископів УГКЦ та усі охочі. Зокрема серед гостей свята були кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, та кардинал-емерит Доменіко Калканьйо. На богослужінні також були присутні п’ятий президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною та посол України у Ватикані пані Тетяна Іжевська.

У своєму слові до вірян Блаженніший Святослав зауважив, що людське життя, а не матеріальні блага для Бога є надзвичайно цінними. Адже сьогодні зі сторінок Святого Писання ми дізнаємося про те, що Царство Небесне схоже на царя, що хотів звести рахунки зі своїми слугами. Тож, коли він розпочав зводити рахунки, йому привели одного, який був винен десять тисяч талантів, а той простив йому його борг. У проповіді Глава Церкви розтлумачив цей епізод з Євангелія та зазначив, що людям варто шукати передусім Премудрості Божої, а тоді ми будемо мати і гроші, і славу, а нащадки нас благословлятимуть.

«Кожен віруючий християнин відчуває себе прощеним боржником. На останній зустрічі з нашими митрополитами Папа Франциск промовив слова, які повинні бути гаслом нашого християнського життя: «Йди і роби так само, будь подібним у своїй життєвій мудрості, пріоритетах, у своєму стосунку до іншої особи і до земних благ... Будь схожим до мудрого, милосердного та всепрощаючого Бога, і тоді отримаєш все», — сказав проповідник.

Архиєрей згадав про постать патріарха Йосифа Сліпого, який зробив великий внесок для розвитку Церкви та українського народу, попри великі та важкі випробування. Завдяки, зокрема, йому УГКЦ тепер є глобальною, але єдиною Церквою.

«Будуючи цей собор, патріарх Йосиф у своїй премудрості, як віддзеркаленні Премудрості Божої, залишив маніфест ідентичності українця, українського християнина, вірного сина і доньки УГКЦ. Свого часу він сказав, що цей собор є дзеркалом Софії Київської. Йосиф Сліпий хотів показати Божу Премудрість і бажав прославити її у цьому соборі. Це київське християнство, наше народне буття, — є дзеркалом божественної мудрості, — вважає духовний лідер греко-католиків і додає. — Божа софійність пронизала своїм світлом і силою усе буття та історію нашого народу. А Божа мудрість втілилася в тіло українського народу в момент Хрещення Русі святим князем Володимиром».

Глава УГКЦ переконаний, що саме у Хрещенні князя Володимира ми стали народом і носіями Божої мудрості. Ба більше, патріарх Йосиф Сліпий промовляє до нас, що та софійність — християнське коріння нашої Київської софійної цивілізації. Тож за півстоліття свого існування храм став важливим центром духовного, культурного та національного життя українського народу.

Перед завершенням Літургії до присутніх звернувся кардинал Сандрі. Він привітав членів УГКЦ з цим важливим ювілеєм. Вказуючи на історичний шлях УГКЦ, кардинал зазначив: «Ваша історія вчить нас, що Господь є повелителем історії: Він дає хліб голодним. І ми бачимо це у трагедії Голодомору; Він веде свій народ через служіння душпастирів.

Наприкінці богослужіння Предстоятель УГКЦ подякував усім, хто дбає за собор Святої Софії в Римі та усім присутнім за те, що долучилися до святкування 50-річчя храму. Зазначимо, що після Літургії відбулося освячення ювілейного хреста, який з цієї нагоди встановили поряд із собором. Крім того, Глава УГКЦ вручив Патріаршу грамоту та висловив слова вдячності послу України у Ватикані пані Тетяні Іжевській за її працю та служіння.

Нагадаємо, що в суботу, 31 серпня 2019 року, Великою Вечірнею з Литією розпочалися молитовні вшанування ювілею 50-річчя освячення прокатедрального собору Святої Софії в Римі. Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, очолив вечірнє богослужіння. З ним співслужили п'ятнадцять єпископів з України та діаспори, які прибули до Рима для участі в роботі Синоду Єпископів УГКЦ.