Пекін: Ватикан не повинен «втручатися у справи Китаю»
  • Втр, 19/02/2013 - 13:41

Комуністичний режим в Пекіні вкотре підтвердив, що умовою розвитку стосунків із Апостольською Столицею є розрив її взаємин із Тайванем та утримання від «втручання у внутрішні справи Китаю». Таку позицію висловив речник Міністерства закордонних справ у Пекіні, Хонг Леї.

Представник комуністичної влади підтвердив, що Китайська Народна Республіка прийняла до відома, що Папа Бенедикт XVI йде у відставку 28 лютого. У цьому контексті він висловив надію, що «Ватикан покаже більшу гнучкість і щирість, створюючи умови, які сприятимуть покращенню взаємин за Понтифікату нового Папи». Хонг Леї закликав Апостольську Столицю визнати уряд в Пекіні як єдиного представника Китаю, а Тайвань – інтегральною частиною Китайської Народної Республіки. Він також додав, що Апостольська Столиця має утриматись від «втручання у внутрішні справи Китаю, а особливо втручання в ім’я релігії».

Це був перший виступ представника влади у Пекіні після того, як Бенедикт XVI оголосив про свій намір піти у відставку. До того часу китайські ЗМІ ігнорували цю звістку.

Від часу, коли до влади прийшли комуністи, Китайська Народна Республіка і Апостольська Столиця не підтримують дипломатичних взаємин. Водночас Ватикан підтримує взаємини з Тайванем. Причиною такої важливої відмінності є те, що влада в Пекіні узурпувала право приймати рішення щодо номінації єпископів, а також тісного контролю діяльності Церкви.

За матеріалами wiara.pl