Переєстествлення. Момент, коли посеред нас з’являється живий Бог
  • Срд, 29/09/2021 - 18:14

Транссубстанціація або Переєстествлення – це найпіднесеніший момент Літургії, тому що це мить, коли живий Бог з’являється посеред нас. У церкві панує тиша, співи та звук органу змовкають, аби вірні могли зосередитися і максимально тісно поєднатися з Господом Ісусом, який жертвує Себе. Священник, тримаючи в руці хостію / дискос із частичками, стоїть біля вівтаря в особі Самого Христа Господа, тобто робить і говорить те, що зробив і сказав Христос під час Таємної Вечері, коли Він встановив Святу Жертву. Він бере хостію / дискос із частичками і каже: “Беріть і їжте з цього всі: це є Тіло Моє, котре за вас буде видане” (у латинському обряді) або: “Прийміть, їжте, це є Тіло Моє, що вас ламається на відпущення гріхів” ( у візантійському обряді).

Після цих слів транссубстанції священник тримає в руці вже не хліб, а Тіло Христове. Він поклоняється утаєному Богочоловіку, і мовчки підносить Святу Хостію / освячені частички, щоб показати вірним і вони також могли поклонитися. Вірні повинні глибоко поклонитися Богові, а коли освячені дари піднімають, вони повинні підняти очі і з вірою подивитися на Пресвяте Таїнство. Папа Пій X приєднав відпуст до слів св. Апостол Фома: "Господь мій і Бог мій!", якщо вірні скажуть це, дивлячись на Святу Хостію.

Божественна Літургія – безкровне повторення жертви і смерті Христа, тому, щоб згадати цю найдорожчу смерть і відокремлення Святої Крові від тіла, священник бере чашу з вином, робить над нею знак хреста (благословляє) і каже: “Беріть і пийте з неї всі: це є чаша Крові Моєї Нового і вічного Завіту, яка за вас і за багатьох буде пролита на відпущення гріхів. Чиніть це на Мій спомин” (у латинському обряді) або: “Пийте з неї всі, це є Кров Моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів” (у візантійському обряді).

Він поклоняється, піднімає чашу, і люди поклоняються. У багатьох місцевостях дзвоники чи великий дзвін дає знак під час Переєстествлення, аби ті, хто не може бути в Церкві, могли стати на коліна і прославити Христа Господа, що сходить на вівтар. 

Проказування слів над хлібом і вином називається освяченням; а перемінення в Тіло і Кров Господа силою цих слів називається транссубстанціацією. Момент, коли священник підносить Найсвятіші Дари, називається Переєстествленням.