Перший в Україні пам'ятник Героям Небесної Сотні освятили у Миколаєві
  • Пон, 23/02/2015 - 12:08

У пам'ять про Героїв Небесної Сотні та воїнів, загиблих за незалежність України, у Миколаєві спорудили скульптурний монумент. Урочисте відкриття й освячення пам'ятника відбулося під час поминальних заходів 20 лютого. Символічним є встановлення пам'ятника у сквері імені Ради Європи.

Скульптура створена у Львові на замовлення миколаївської громади. Автори - львівські митці: скульптор Володимир Цісик і художник Сергій Іванов.

Чотириметрова бронзова скульптура нагадує змах ангельських крил. На верхніх краях крил розміщені  голуби, готові здійнятися у височінь, - символи чистих, невинних душ. На зовнішніх поверхнях ангельських крил зображено два сюжети: на правому крилі - сцена перемоги дракона архангелом Михаїлом, на лівому - душі дівчини і хлопця, що піднімаються з полум'я до небесного вінця. До монументу ведуть сім сходинок гранітного постаменту - символ сходження до Царства Небесного. За словами авторів, пам'ятник символізує воскресіння, боротьбу та мир.

Поза офіційними заходами біля монументу також велелюдно. Примітно, що приходять вшанувати пам'ять загиблих  представники різних соціальних верств, люди різного віку. Багато молодих сімей з маленькими дітьми, молоді, подружніх пар у зрілому та літньому віці. У багатьох мимоволі на очі  навертаються сльози. Віруючі сприймають пам'ятник як святиню, роблять хресне знамення і вклоняються, запалюють свічки та лампадки. 

22 лютого біля пам'ятника Героям Небесної Сотні завершився Марш миру та гідності. Митрополит Володимир, архієрей Миколаївський і Богоявленський відслужив молебен за мир в Україні та  за всіма її полеглими захисниками. Народне бачення жертовного подвигу Небесної Сотні висловила у власному вірші миколаївська поетеса Ірина Бабіч:

Полетіли в небо як у вирій

Душеньки дівчат і хлопців тих.

Їм сказав Господь в розмові щирій:

"Я приймаю вас до лав святих"....