Перуанські мумії з Ватиканських музеїв повертаються до Перу
  • Втр, 18/10/2022 - 13:27

У Ватиканських музеях відбулося підписання документа, що формалізує акт передачі останків, який є плодом понад десятирічного процесу.

У понеділок, 17 жовтня 2022 р., у Ватиканських музеях за участі Президента Губернаторства Держави-Міста Ватикану кардинала Фернандо Верґеса Альсаґи та Міністра закордонних справ Перу Сесара Родріґо Ланди Аройо, відбулося підписання документа, яким остаточно завершено акт про повернення до Перу трьох стародавніх мумій з цієї країни, які зберігалися в етнологічному музеї «Anima Mundi», що входить до комплексу Ватиканських музеїв.

Цей жест, як зазначається у комюніке, присвяченому події, відповідає духові інтеграції між культурами, на основі якого 1925 року був заснований музей «Anima Mundi» за бажанням Папи Пія ХІ. У цей час Папі були надіслані сто тисяч артефактів з кожного куточка планети. Також і Перу приєдналося до ініціативи, надіславши ряд об’єктів, що представляли культуру країни, між якими були згадані мумії. Їхній вік точно не встановлений. Після повернення до Перу будуть виконані поглиблені дослідження, щоби визначити епоху походження.

Десятирічний процес

Шлях, який привів до сьогоднішніх підписів, тривав понад десять років. У 2010 році завідуючий музеєм «Anima Mundi», в порозумінні з тодішнім Директором Ватиканських Музеїв, започаткував проект репатріації людських останків, наявних у музеї, вважаючи, що вони не повинні сприйматися як предмети мистецтва чи колекцій. Першим актом цієї політики стало повернення такого об’єкта до Еквадору. Далі прийшла черга до перуанських мумій. «Активні зусилля Ватиканських Музеїв для досягнення цього результатом є показником важливості, яка надається питанню пошани до ідентичності кожного народу та культури, прямуючи стежкою політики відновлення зв’язків, яку підтримує Папа Франциск», – зазначається в повідомленні для преси.

Вдячність Перу

Виступаючи під час церемонії, Міністр закордонних справ Перу, який вранці мав аудієнцію в Папи Франциска, подякував усім, хто доклав зусилля для позитивного завершення цієї справи. «Для Перу є справою крайнього зацікавлення повернення культурної спадщини, яка перебуває за кордоном», – сказав він, висловивши вдячність за відкритість і працю всіх представників ватиканської влади, дотичних до проекту, починаючи від тих, хто 2013 року ідентифікував мумії у сховищах і повідомив про знахідку Посольство Перу при Святому Престолі.