Первинне значення віри – це довір’я
  • Пон, 19/03/2018 - 13:57

18 березня, в Четверту неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці.

Коментуючи недільне читання зі святого Євангелія, владика Ярослав звернув увагу вірних на слова Христа: «Все можливе тому, хто вірує» (Мр. 9, 24). «Спаситель підкреслює необхідність віри для духовного життя у Бозі і з Богом, тому що без неї немає зв’язку з єдиним джерелом життя і духовної сили – з Господом», - наголосив єпископ.

Віра відрізняється від знання. «Первинне значення віри – це довір’я, а також вірність... Тобто віра – це пізнання Бога через безнастанне та необмежене довір’я до Його Особи і вірність Йому, завдяки чому ми спроможні сказати що-небудь про Господа. Іншими словами віра – це постійний вибір буття з Богом та життя з Ним», - наголосив проповідник.

Віру слід плекати, зміцнювати. «Першим середником укріплення віри є безпосереднє звернення до Бога з просьбою, щоб Він скріпив нашу віру. Йдеться про щиру і витривалу молитву», - пояснив владика Ярослав. Протягом життя ми досвідчуємо ситуацію святого Петра, який йшов по морю, але в певному моменті, побачивши довкола себе розбурхані хвилі, відвернув свій погляд від Господа і почав потопати. "Так і нам, коли відчуваємо, що життєві обставини поглинають нас, затоплюючи в морі сумнівів, страху і непевності, треба молитовно кликати разом з Петром: «Господи, рятуй мене! Господи, допоможи моєму невірству, укріпи мою віру!»", - додав проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що таїнственну зустріч з Богом людина переживає тоді, коли приступає до Святого Причастя. Крім того, цикл молитов Божественної Літургії та інших богослужінь Церкви дають нам унікальну можливість порозмовляти з Богом, висловити Йому найглибші прагнення.