Підсумки чергової Пленарної Асамблеї Папської Комісії Захисту Неповнолітніх
  • Чтв, 11/04/2019 - 18:59

Нещодавно завершилась Х Пленарна Асамблея Папської Комісії Захисту Неповнолітніх, під час якої наголошувалось на важливості слухання постраждалих. Були представлені нові проекти та заплановані заходи.

Від 4 до 7 квітня 2019 р. у Ватикані відбувалася X Звичайна Пленарна Асамблея Папської Комісії Захисту Неповнолітніх. Як зазначається в підсумковому комюніке, оприлюдненому Ватиканським прес-центром, учасники Пленарної Асамблеї підтвердили слова Папи Франциска, які він промовив 24 лютого цього року наприкінці зустрічі, присвяченої захистові неповнолітніх у Церкві: «Найкращий результат і найефективніше рішення, яке ми можемо запропонувати постраждалим, людові святої матері Церкви та всьому світові – це спрямування всіх зусиль на душпастирське й колективне навернення, покору для того, аби вчитися, слухати, підтримувати й захищати найуразливіших».

Слухати свідчення

Пленарна Асамблея Папської Комісії Захисту Неповнолітніх розпочалася 4 квітня свідченням однієї африканської жінки, що в дитинстві зазнала сексуальних зловживань з боку представника духовенства. Її участь в засіданні свідчить про те, що комісія прагне спрямувати свої зусилля на уважне слухання тих, хто пережив зловживання в Церкві. Виступаючи під час відкриття засідання комісії, її голова кардинал Шон О’Меллі зазначив, що відгуки про лютневу зустріч, присвячену захистові неповнолітніх у Церкві, з одного боку, вказують на те, що зростає усвідомлення важливості захисту, а з іншого, свідчать про те, що в цій сфері потрібно ще багато трудитися.

Проекти Комісії Захисту Неповнолітніх

Комісія Захисту Неповнолітніх ініціювала ряд проектів, серед яких запровадження «Віртуальної платформи для допомоги постраждалим», що створює умови для уважного слухання постраждалих; одноденні курси, під час яких міжнародні експерти пояснюють феномен сексуальних зловживань для того, аби запобігати їм у майбутньому; створення аудиторського ресурсу, що містить норми щодо захисту неповнолітніх та аналіз моделей, спрямованих на контроль за їхнє впровадження. 

Заплановані заходи

Серед запланованих заходів на цей рік – Міжнародний науковий семінар на тему «Конфіденційність і прозорість», що розглядатиме питання карних процедур церковного права, та Симпозіум Латинської Америки, присвячений питанням створення безпечного середовища у Церкві та громадянському суспільстві.