Підсумки спільної зустрічі Конференції Європейських Церков та Ради Єпископських Конференцій Європи
  • Птн, 08/02/2013 - 00:00

Від 4 до 6 лютого 2013 року в столиці Польщі Варшаві відбувалася зустріч Спільного Комітету Ради Єпископських Конференцій Європи, яка об’єднує католицькі єпископати Старого Континенту, та Конференції Європейських Церков, яка об’єднує представників різних Церков та Церковних спільнот Європи, крім Католицької. Тема зустрічі була «Віра та релігійність в Європі, що змінюється. Нові християнські рухи в Європі: виклик чи нагода?» В засіданнях брали участь по сім представників цих організацій.

 

Учасники вивчали виклики, які перед християнськими Церквами ставлять релігійні групи та рухи, які не належать до існуючої більшості християнських Церков. Ще 2001 року РЄКЄ та КЄЦ підписали Екуменічну Хартію, яка бере до уваги також розрізнення, яке слід робити між спільнотами, з якими варто проводити зустрічі та діалог, та спільнотами, які вимагають особливої уважності з християнської точки зору.

 

Під час зустрічі у Варшаві учасники заслухали дані наукових досліджень про такі рухи, та про причини приєднання до них, а також обмінялися думками про те, як відповідати на цей непростий виклик. Запропоновані шляхи – це євангелізація та оновлення життя Церков. Звернено увагу на проблему мігрантів, що прибуваючи до Європи, не знаходять свого місця в існуючій більшості Церков, а тому приєднуються до таких нових релігійних рухів. Вивчався також глобальний контекст цього явища, вказуючи на еклектизм, тобто штучне поєднання різних, часто несумісних поглядів, на плинність релігійної приналежності, на вплив соціальних мереж, які змінюють відчуття приналежності та особистих стосунків.

 

У світлі заторкнутих тем, члени РЄКЄ та КЄЦ спільно радилися про невідкладність євангелізації. Католицька сторона доповіла про ватиканський Синод Єпископів, присвячений новій євангелізації, про відзначення Року віри та 50-річчя відкриття Другого Ватиканського Собору. КЄЦ розповіла про підготовку до своєї Генеральної Асамблеї, що відбудеться в липні цього року в столиці Угорщини місті Будапешті під гаслом: «На що ми ще чекаємо? – КЄЦ та її місія в Європі, яка змінюється». Представники християнських Церков також підтвердили зобов’язання спільного шукання церковного сопричастя задля дедалі ефективнішого свідчення та звіщення Ісуса Христа народам Європи.

 

Конференція Європейських Церков, створена 1959 року, на сьогодні об’єднує 115 православних, протестантських та старокатолицьких Церков з усіх європейських країн та 40 асоційованих організацій. До Ради Єпископських Конференцій Європи входять 33 Католицькі Єпископати Європи, архиєпископи Люксембурга та Монако, маронітський архиєпископ Кіпру, Ординарій Кишиневський та Єпарх Мукачівський. Спільний Комітет, створений 1972 року для сприяння діалогу між двома організаціями, зазвичай, збирається щороку.

 

Джерело: Радіо Ватикан