Півроку війни на винищення. Як президент Дутерте залив кров'ю Філіппіни
  • Чтв, 12/01/2017 - 14:39

Одна з темних вулиць нетрів Маніли, в канаві лежить тіло: голова обмотана скотчем. Десь поблизу чути постріли, плач. Поліцейські, частина з них в штатському, відганяють з залитої кров'ю вулиці роззяв. Такі репортажі приходять з Філіппін щодня.

За півроку «війни проти наркотиків» на Філіппінах вбили понад шість тисяч осіб. В середньому це по п'ять розправ без суду і слідства в день. Лінчуванням займаються не тільки поліцейські, але і звичайні жителі, натхненні промовами президента Родріго Дутерте.

Основна частина вбивств і затримань відбувається в трущобах, де знайти споживачів наркотиків не складає великих труднощів. Показання поліцейських і очевидців подібних злочинів разюче відрізняються: перші запевняють, що стріляли в цілях самозахисту, другі - що безліч жертв були беззбройні і благали пощади. Часом в перестрілках між угрупованнями і поліцією гинуть випадкові перехожі.

Один з поліцейських на умовах анонімності розповів британському виданню The Guardian, що в країні за наказом вищого керівництва також діють напівлегальні «загони смерті», які вбивають наркоторговців вночі, без свідків. Їх голови обмотують скотчем, а поруч ставлять табличку «наркобарон» або «наркоторговець». За словами офіцера, в деяких випадках поліція дає «загону» наводку, а вбивати чи ні - члени групи вирішують самі.

Деякі поліцейські самі займаються торгівлею наркотиків. Вони використовують указ президента, щоб усунути можливих конкурентів або свідків, які можуть повідомити колегам про їхній бізнес.

По національному телебаченню президент зачитує імена підозрюваних, а потім публічно викреслює убитих. На випадок небезпеки Дутерте дав офіцерам поліції право стріляти в наркоторговців на поразку. Крім того, він пообіцяв відновити в країні смертну кару - через повішення.

Правозахисні групи на кшталт Amnesty International і Human Rights Watch заявили, що в країні запанувало беззаконня і вимагають негайно припинити операцію. Противники Дутерте вважають, що його підлеглі йдуть по шляху найменшого опору: вбивають дрібних торговців і наркоманів, але не шукають великих виробників і постачальників наркотиків.

Прихильники президента вважають розгорнуту Дутерте війну єдиним ефективним способом боротьби з подібними злочинами.

Миротворець Дутерте

Життя філіппінців змінилося саме з приходом до влади знаменитого в країні своїми радикальними методами боротьби зі злочинністю 71-річного політика Родріго Дутерте.

У перший день після обрання в своїй промові він закликав філіппінців власноруч вбивати споживачів наркотиків і людей, пов'язаних з наркобізнесом.

«Якщо ви знаєте будь-якого наркомана, вперед - убийте його. Змушувати робити це батьків було б занадто жорстоко», - сказав новообраний глава держави.

Протягом 22 років Дутерте був віце-мером і мером міста Давао, одного з найбільш розвинених мегаполісів країни. У другій половині минулого століття із закінченням світової війни місто придбало репутацію  найкримінальнішого в країні. З приходом Дутерте ситуація значно змінилася.

Державні ЗМІ пишуть, що під його керівництвом округ прийшов до процвітання і соціальної стабільності: рівень злочинності впав в кілька разів. У 2000-х Дутерте впритул зайнявся захистом прав жінок: заборонив проводити в місті жіночі конкурси бікіні під загрозою штрафів і адміністративних санкцій, заявивши, що це «форма експлуатації жінок»; а також ввів Кодекс розвитку прав жінок, який передбачає адміністративні та кримінальні покарання за різні види дискримінації.

Всупереч популярній думці про падіння рівня злочинності, місто залишається серед лідерів по проституції, в тому числі дитячої, і тяжких злочинів. У 2011 році, за оцінками агентства Національної статистики Філіппін, місто було сьомим за рівнем злочинності, але вже в 2015 - увійшло до четвірки найбільш небезпечних.

Методи боротьби з криміналом адміністрації Дутерте залишили у правозахисників безліч питань. Заклики мера по національному телебаченню до вбивств спровокували хвилю насильства серед місцевого населення. Поліцейські закривали очі на розправи або самі ставали безпосередніми учасниками.

Вважається, що з ім'ям Дутерте пов'язана банда «Загін смерті Давао». Її члени вбили за кілька років понад тисячу осіб. «Загін смерті» полював за людьми, запідозреними в дрібних злочинах, у вживанні або продажу наркотиків, або в педофілії. Нікому із загиблих від рук членів банди не висували офіційних звинувачень. Існування або фінансування угруповання, як і інших напів-добровільних «загонів смерті» Дутерте не визнавав.

Дутерте говорив, що він особисто убив трьох людей, яких підозрювали у викраденні людини та згвалтуванні. «Не знаю, скільки куль з мого пістолета в них попало. Але це було, і я не можу цього заперечувати», - сказав він в інтерв'ю ВВС на початку грудня.

У вересні, порівнявши себе з Адольфом Гітлером, а наркоманів - з євреями, він заявив, що «буде щасливий вбити хоч три мільйони» наркозалежних. Пізніше за свої слова глава держави вибачився.

Ці дії гарантували Дутерте найвищий з часів отримання незалежності країни рейтинг схвалення - 76% - та популярність за її межами.

Точка транзиту

Серед  наркотиків, що найбільше продаються  в країні, довгі роки залишаються марихуана та відносно дешевий і швидкодіючий синтетичний метамфетамін, який називають «шабу». Філіппіни лідирують в Східній Азії з його вживання. Раніше для його виробництва наркокартелі брали в оренду склади, але після масових арештів у 2010 році, все частіше стали знімати квартири в житлових будинках, де поліції важче знайти лабораторію. Згідно зі звітами поліції, на лабораторії складського типу в день можуть виробляти до тонни речовини.

Вартість «шабу» раніше починалася від $27, зараз вона доходить до $100 за грам.

За даними 2013 року, грошовий оборот від наркотрафіку на Філіппінах досяг $8,4 млрд - це на два мільярди більше, ніж ВВП Молдови.

Філіппіни - одна з головних країн транзиту наркотиків з Китаю і країн Південно-Східної Азії в Океанію, включаючи метамфетамін і марихуану. Тут також розташована частина підпільного виробництва, керованого в основному китайськими угрупованнями. За останні півтора року Відділ по боротьбі з наркотиками Філіппін затримав тільки за виготовлення метамфетаміну 87 осіб, 77 з них - китайського походження.

Півмільйона залежних

Деякі наркозалежні, побоюючись розділити долю тисяч убитих, почали приходити в поліцію або реабілітаційні центри самостійно, але установи виявилися не підготовлені до такого напливу людей.

За даними на вересень 2016 добровільно на лікування від наркозалежності подали заявки близько 660 тисяч чоловік. Ще 52 тисячі зізналися у продажу наркотиків і тепер поміщені в уже переповнені тюрми.

Всього в країні 50 реабілітаційних центрів, лише 19 з них фінансуються державою, але вони не можуть вмістити в себе стільки людей. Решта - приватні клініки, оплатити лікування в яких не під силу середньостатистичному філіппінському наркоману.

В останні місяці президент Дутерте активно веде переговори з владою Китаю, яка обіцяла побудувати два реабілітаційні центри на 20 тисяч осіб, а також розширити співпрацю в операціях по затриманню наркодилерів.

В ході виборчої кампанії Дутерте обіцяв завершити операцію через шість місяців. Але через півроку президент заявив, що операція триватиме стільки, скільки буде потрібно.

Церква і Дутерте

Ще в ході своєї передвиборчої кампанії Родріго Дутерте гостро критикував Католицьку Церкву, часто вдаючись до образ на адресу єпископів та священиків. Дійшло до того, що Дутерте викинув лавину образ на адресу Папи Франциска, що правда, потім зробив спробу вибачитися.

Сам Дутерте про себе заявляє, що він невіруючий, пізніше він твердить що розмовляє особисто з Богом. Після свого обрання Дутерте продовжив свою наклепницьку кампанію проти Католицької Церкви, а, згідно з інформацією ватиканської місійної інформаційної агенції «AsiaNews», сам Дутерте є членом псевдохристиянської секти.

Католицький єпископат Філіппін неодноразово критикував криваву політику президента Дутере.

Так президент Конференції католицьких єпископів Філіппін Архиєпископ Лінґаєену-Даґупану монс. Сократес Бонавентура Віллєґас минулої неділі 07 серпня цього року виступив з гострою заявою з приводу методів боротьби з наркоторгівлею нового президента Філіппін Родріґо Дутерте.

Архиєпископ Віллеґас висловив свою обурення з приводу хвилі вбивств поліцейськими  людей лише за підозрою у їхній причетності до торгівлі наркотиками.

«Це нелюдяно і тягне нас на дно, коли кровожерливі люди заохочують вбивць і просять більше крові», - зазначив Архиєпископ – «Чи знову мене розіпнуть у соціальних мережах за ці мої слова?».

Архиєпископ заявив, що намагаючись викорінити наркозлочинність, Філіппіни перетворюються на поле вбивств нації: «З покоління наркоманів, ми маємо стати поколінням вуличних вбивць? Чи система правосуддя не може перетворити нашу країну на більш безпечне місце з кращим майбутнім?».

Дутере також отримав конфлікт з католицьким єпископатом через свої прагнення відновити на Філіппінах смертну кару. Після його заяв, що він докладатиме зусиль для повернення цього виду покарань Відділ тюремного душпастирства при Єпископській конференції Філіппін видав книгу «Підтвердити вибір на користь життя», присвячений виправно-покаральному  правосуддю. Головна тема книги - відкидання страти. На 88 сторінках аналізуються проблеми, пов'язані із застосуванням вищої міри покарання, а також позитивні результати альтернативного, «зцілюючого» правосуддя.

Церква на Філіппінах також докладає зусиль для створення реабілітаційних центрів для узалежнених, та намагається всіма доступними засобами захисти цю категорію населення від позасудових вбивств, одночасно допомагаючи їм позбавитись наркотичної залежності через мережу допомоги узалежненим.

Та попри протести Церкви, на Філіппінах продовжується криваве «вирішення» проблеми наркотиків.

За матеріалами sib-catholic.ru