Початок листопада – молитва за померлих і можливість отримати відпуст
  • Пон, 31/10/2022 - 15:46

На початку листопада ми особливим чином згадуємо і молимося за померлих. У цей час ми можемо духовно допомогти нашим померлим, отримавши відпуст (звільнення від дочасних кар за гріхи, в яких людина вже розкаялася, з яких посповідалася і отримала за них прощення в таїнстві Покаяння і Примирення) та жертвуючи його за їхні душі.

Пригадаймо, що індульгенція (або відпуст) – це форма духовної реабілітації, яку Церква з материнською турботою пропонує своїм дітям, які отримали духовні рани внаслідок власного гріха.

Сповідь, під час якої відбувається відпущення гріхів, можна порівняти з медичним втручанням, завдяки якому вдається перемогти хворобу. У цьому таїнстві людина, визнаючи небезпеку, яка їй загрожує, отримує від Бога дар зцілення. Проте хвороба завжди залишає якісь сліди. Ті, хто не бере цього до уваги, повинні розуміти, що такий ослаблений духовний імунітет надалі може стати причиною серйозних ускладнень і подальших важких захворювань.

Кожен християнин, який хоче відновити свої духовні сили за допомогою отримання індульгенції, повинен чітко виконати певні умови:

1) Він має бути внутрішньо вільний від пристрасті до гріха.

Це – найсуттєвіша умова, що передбачає не лише зобов'язання приступити до таїнства сповіді, якщо совість обтяжена гріхом, але і справжню і постійну потребу душі бути вільною від всякого гріха.

2) У нього має бути бажання і намір (інтенція) скористатися даром індульгенції – різновиду духовного лікування, яке пропонує Церква.

3) Він повинен виконати добру справу (часто символічну), вказану Церквою, з якою пов'язаний дар індульгенції: наприклад, це може бути певна молитва, відвідини певної церкви, паломництво, відвідини хворих або ув'язнених.

Повний відпуст можна отримати 1–8 листопада за благочестиві відвідини кладовища і молитви за померлих.

2 листопада у Католицькій Церкві день Поминання всіх померлих вірних – цього дня кожен віруючий може отримати повний відпуст, відвідавши церкву або каплицю та помолившись "Отче наш" і "Вірую".