Початок синодального шляху: Церква закликає до участі всіх охрищених
  • Пон, 11/10/2021 - 19:29
Учасники вступної зустрічі XVI Асамблеї Синоду Єпископів роздумували над різними аспектами, що входять до її теми.

«Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія» – таку тему має XVI Асамблея Синоду Єпископів, перший етап якої розпочався в суботу, 9 жовтня 2021 року, вступною зустріччю у Ватикані. «Вітаю всіх охрищених, які сьогодні єднаються навколо Вас, Святіший Отче, та навколо своїх пастирів, у цьому синодальному процесі всієї Церкви», – цими словами кардинала Маріо Ґрека, Генерального Секретаря Синоду Єпископів, які він промовив, відкриваючи цю зустріч, можна узагальнити синодальний шлях, що триватиме до жовтня 2023 року.

 

Суботня подія, що знаменувала початок цього шляху, була присвячена молитві, спільним роздумам та обмінові думками у мовних групах. У цьому заході взяли участь приблизно 300 осіб. Серед делегатів від Ради Єпископських Конференцій Європи була також Іванна Броневич, ліцензіат релігійних наук та викладач релігії та екуменізму, яка пояснила в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News, що таке «синод» і в чому полягає новизна цього Синоду Єпископів:

 

 

Як пояснила наша співрозмовниця, з давньогрецької «синод» означає «прямувати разом». «Яким чином сьогодні, на різних рівнях (від місцевого до вселенського), відбувається оте “прямувати разом”, що дає Церкві змогу звіщати Євангеліє згідно зі своєю місією, яку їй було доручено. До яких кроків нас спонукає Святий Дух, щоби зростати як синодальна Церква?» – це ключове запитання, що міститься в Підготовчому документі та в Путівнику, приготованих Генеральним Секретаріатом Синоду Єпископів та представлених 7 вересня 2021 року, які повинні спрямовувати цей синодальний шлях. Секретаріат Синоду Єпископів вже отримав відгук про ці документи, і він свідчить про великий ентузіазм і про бажання відповісти на заклик Папи Франциска до всіх охрищених брати участь у житті та місії Церкви. Про це під час вступної зустрічі 9 жовтня зазначив кардинал Маріо Ґрек.

«Я глибоко переконаний, що для багатьох з них – додав він, – не йдеться про емоційну реакцію на мрію про Синодальну Церкву! Мова йде про натхнення, породжене Святим Духом, Який уже діє і випереджує нас на цьому шляху, який слід відкрити для себе». Секретар Синоду Єпископів висловив розуміння труднощів «братів і сестер, які ще відчувають непевність і бояться цього шляху, який свідомо залишений відкритим щодо “так званих” рішень, які мають бути прийняті». Звертаючись до них, він зазначив: «Не бійтеся говорити нам про свої страхи. Секретаріат Синоду тут також для того, щоб вислухати ваші сумніви та страхи: вони можуть бути корисними для цього синодального процесу».

 

«Від синодального шляху я очікую, що ми дедалі більше вчитимемося жити як брати і сестри, слухаючи один одного та слухаючи Святого Духа, намагаючись усвідомити та плекати все добро, що є у людстві. Жити як синодальна Церква не буде легким шляхом, але це означає відкрити двері на Святого Духа для нової П’ятидесятниці», – таким було свідчення архиєпископа Лазара Ю Хун Сіка, Префекта Конгрегації в справах духовенства, що прозвучало під час зустрічі в суботу.

А одне з роздумувань завершилося наступною молитвою: «Відкрий наші очі, Господи, нехай вся твоя Церква побачить, що Ти прямуєш перед нею, і нехай вона йде за Тобою. Нехай вона відчує Тебе також позаду і впевнено рухається вперед, впевнена у тому, що Ти спостерігаєш за нею. Відкрий нам вуха, щоб ми могли слухати, як Ти промовляєш до нас через сестер і братів. Не боячись гострого язика і не виявляючи нетерпеливості до того, що заїкається. Відкрий наші серця, і ми слухатимемо Тебе».