Подружжя Пуліковських: треба ефективно протистояти новим ідеологіям
  • Втр, 17/09/2019 - 09:14

Яцек та Ядвіга Пуліковські - відоме подружжя з Польщі, яке вже тривалий час заангажоване у душпастирство родин та сімейне консультування. Діяльність подружжя охоплює велику кількість лекцій, доповідей, симпозіумів та конференцій. Пуліковські були також обрані аудиторами серед мирян під час XIV Синоду сім'ї у 2015 році. Майже пів життя ваше подружжя працює для блага родини. Які виклики зараз стоять перед вами?

Не майже, а більше половини, бо вже минуло 40 років цієї діяльності. Виклики завжди ті самі: індивідуально поглиблювати подружню любов, любов до дорослих дітей та їх "половинок", а також до онуків. У діяльності для інших: допомагати у наверненні до Бога і прийняття Його задуму щодо життя і подружжя. Сьогодні посилюється безбожність та агресія щодо священиків, і загалом щодо католицької Церкви. Нові ідеології мають щораз сильніший вплив на суспільне життя, а навіть на творення законодавства. Треба цьому ефективно протистояти. Це важливий виклик.

Протягом 12 років Ви не могли мати дітей. А потім досвідчили цього щастя. Які поради можете дати подружжю у подібній ситуації?

Дійсно, народження першої дитини ми чекали майже 12 років від укладення шлюбу. Головна порада - це покора, що визнає Бога подателем життя. Можемо витривало молитися до Бога за посередництвом різних святих (наприклад св. Йосиф, св. Герард, св. Йоан Павло ІІ... є багато "дієвих" у цьому питанні святих). Важливо, щоби не впасти у спокусу, що це ми можемо "зробити" дитину через штучні технології або шляхом in vitro. Гідність дитини як людини вимагає, аби вона була зачата через акт любові мами і тата. Звичайно ж, якщо не можливо зачати дитину, варто розглянути можливість всиновлення.

Пане Яцек, як зробити дружину щасливою? Який Ваш секрет?

Вистачить того, що буде почуватись найважливішою жінкою мого життя і буде почуватись коханою. Про це варто говорити на щодень словами, простими жестами, а часом більшими вчинками, що вимагають справжнього посвячення.

Пані Ядвіго, а як зробити чоловіка щасливим?

Чоловік хоче бути шанований і важливий для родини. Як йому це виявляти - вчимося ціле життя. Ніколи не пізно шукати нові способи, але варто також пам'ятати про вже перевірені на практиці.

Католицький Медіа-Центр