Похилі віком: самотність небезпечніша від спеки
  • Чтв, 09/08/2018 - 19:35

Літня спека – це велика загроза для похилих віком людей. Тепловий і сонячний удар, загострення серцево-судинних захворювань – це ускладнення, яких вони можуть зазнати через перебування під сонцем або через духоту. Але за цих обставин не слід недооцінювати також загрози, яка випливає із самотності.

Висока ціна соціальної ізольованості

«Похилі віком платять високу ціну за соціальну ізольованість, – пояснює Джанкарло Пенца, відповідальний за здійснення програми “Віват, похилі віком!” Спільноти святого Егідія в Римі, – яка полягає в тому, що вони не мають жодних контактів і стосунків з іншими, іноді, навіть протягом тижнів». Одне з досліджень, проведених Чиказьким університетом, показує, що самотність похилих віком погіршує їхній стан здоров’я та на 14% відсотків підвищує рівень смертності. Адже самотність веде до депресії, яка, в свою чергу – до зниження імунітету.

Члени Спільноти святого Егідія в Римі та в різних частинах світу вже протягом багатьох років присвячують особливу увагу похилим віком, особливо влітку, та заохочують до солідарності всіх небайдужих людей. «Для багатьох з них, насамперед, влітку, можливість зателефонувати до когось, підтримувати постійні стосунки, підносить рівень відчуття безпеки та захищеності. Й це є корисним для здоров’я», – зазначив Джанкарло Пенца.

Колективна діяльність та відчутні плоди

Здійснення такої ініціативи, як «Віват, похилі віком!», має колективний характер і є плодом співдії між людьми різного віку та соціального стану, які цілком безкорисливо, як волонтери, жертвують свій час для того, щоб захистити значну частину населення. І результати є відчутними:

«Програма здійснюється від 2004 року в різних кварталах Риму, й статистичні дані є промовистими: на 10% зменшилася кількість випадків госпіталізації, на половину зменшилася кількість випадків поміщення похилих віком до геріатричних закладів та зменшився рівень смертності влітку», – розповів представник Спільноти святого Еґідія.

Допомогти може кожен

Що потрібно для того, щоб долучитися до ініціативи? Вистачить уваги та активного волонтерства, зазначає Джанкарло Пенца. Наприклад, якщо у твоєму під’їзді проживає літня людина, а її вікно не відчиняється вже протягом кількох днів, то варто просто постукати до її дверей і запитати про самопочуття. «Таким простим жестом можна врятувати життя!» – наголошує він.