«Покаяння є запорукою переходу на якісно новий рівень молитви», – Глава УГКЦ #доступно_про_важливе
  • Нед, 31/05/2020 - 17:37

У третьому випуску програми «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ розважав над черговим етапом християнської молитви – покаянням. Блаженніший наголосив на тому, що саме на цьому етапі молитви Господь своїм світлом входить в наш духовний світ і починає його освітлювати.

Покаянням ми називаємо наближення людини до Бога. «Кожного разу, коли ми намагаємося звільнитися від власних труднощів і гріхів, коли робимо крок у напрямку до Господа Бога, чинимо покаяння», – пояснив Предстоятель.

Святий Августин порівнював внутрішній світ людини з підземними лабіринтами, які мають дуже багато цікавих внутрішніх ходів. Як зазначив Глава УГКЦ, часто про ті ходи, лабіринти, тунелі ми навіть самі не знаємо і не усвідомлюємо їх. Однак саме наша молитва покаяння дозволяє Богові увійти у наш внутрішній світ і освітлити його.

«Коли молимося молитвою покаяння, дозволяючи Господу Богу увійти і освітлити наш духовний світ, відбувається щось подібне до того, коли ми з вами зі свічкою в руках подорожуємо печерами Києво-Печерської лаври. Так далеко, як освітлює наша свічка підземний лабіринт, ми можемо бачити дорогу. І так глибоко, як Боже світло освітлює наші серця, ми можемо бачити себе, себе пізнати, пізнати свої гріхи, рани, пізнати те, що, можливо, сьогодні нам дошкуляє», – ствердив Блаженніший Святослав.

Предстоятель застеріг перед можливим намаганням молільника представляти себе Богові кращим, аніж він є насправді. Блаженніший вважає, що не потрібно перед Господом нічого приховувати. Навпаки, потрібно усвідомити повноту свого стану, висвітливши перед Господом Богом все те, ким ми є. «Лише тоді наша молитва буде справжньою і щирою. А Господь Бог, бачачи наше щире, відкрите до нього серце, зблизиться до нас, нас просвітлить, нас оздоровить, нас підніме», – сказав Глава УГКЦ.

Покаяння є запорукою переходу на якісно новий рівень молитви. Випросивши в Бога прощення усіх провин, молільник краще зрозуміє, про що потрібно молитись у наступних рівнях християнської молитви.

 

Завершуючи третю науку про молитву, Блаженніший наголосив на тому, що, пізнавши себе і поставши перед Богом у всій правді про себе, ми зможемо пізнати і повноту правди про нашого Бога, який є для нас рідним татом. «Нехай Господь Бог завітає до кожного із вас, а молитва покаяння зробить нас кращими, здоровими і здатними до наступного кроку зростання в нашому духовному житті!» – побажав на завершення Глава УГКЦ.

Пригадуємо, що 16 травня 2020 року в УГКЦ стартував новий відеопроєкт «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе». У ньому Глава УГКЦ у доступний спосіб пояснює важливі християнські істини. Перші випуски проєкту присвячені молитві. Переглядати нові випуски проєкту можна щосуботи о 21:00 на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.