«Покликання священників у сучасних умовах – упевнено горіти вірою та турботою про людей», – Блаженніший Святослав
  • Срд, 08/04/2020 - 20:57

Сьогодні ми святкуємо Великдень за надзвичайних обставин. Урочисті слова нездоланної надії – «Христос воскрес! Воістину воскрес!» – цього року в усьому світі лунатимуть у порожніх храмах. Новітня смертельна хвороба змусила людство зупинитись, щоб переосмислити цінність життя та спосіб діяльності. Про це пише Блаженніший Святослав у Посланні до духовенства УГКЦ на Великий четвер 2020 року Божого.

Глава Церкви запевнив священнослужителів у тому, що Господь вкотре «кличе кожного з нас об’єднатися навколо своєї Таїнственної трапези Страсного четверга». Ісус Христос, установлюючи Таїнство Священства, чинить нас спільнотою причасників Його Тіла та Крові. Водночас Божественний Спаситель робить душпастирів спільнотою Його однодумців. «Віднині Його Слово та приклад стають сенсом і змістом нашого особистого життя в сучасному світі», – стверджує Глава Церкви. Священники покликані прислухатись до переживань та сподівань сучасних людей, аби «вірно принести перед Боже обличчя молитви та прохання».

Хвороба, що здатна принести смерть, спонукала заклопотане людство нарешті зупинитись. Така зупинка потрібна для того, щоб переосмислити цінність життя та спосіб діяльності. Саме цей Великий піст став можливістю переглянути та очистити метод побудови міжлюдських стосунків та стосунків з Господом. Предстоятель УГКЦ запевнив, що саме душпастирі є тими особами, через яких Бог бажає бути поруч із слабкою та вразливою людиною під час випробувань.

У посланні йдеться, що через новітні можливості сучасних засобів спілкування між людьми відкрилась можливість долати самотність силою спільної молитви. «Тепер душпастирі мають нагоду кожного дня бути в домівках своїх вірних через онлайн-трансляції та відповідати на глибокий духовний пошук Господа», – зауважив Глава УГКЦ. Покликання священників у сучасних умовах – упевнено горіти вірою та турботою про людей, довірених Богом.

Трагічні обставини світової тривоги й болю створюють перед душпастирями нові та складні виклики. «Відправляючи богослужіння в порожніх святинях, ми щоразу більше усвідомлюємо, що бути Христовим священником сьогодні означає бути не лише служителем божественного культу, а й воднораз будівничим культури, можливо, нової чи оновленої культури нашого буття разом», – підкреслив Блаженніший Святослав.