Польща: Міжрелігійний семінар для молоді під покровом св. Максиміліана Кольбе
  • Пон, 14/08/2017 - 15:57

Від 11 до 16 серпня 2017 р. в колишньому нацистському концтаборі Аушвіц в Осьвєнцімі, що є одним із символів жахіть минулого століття, зібралася молодь з 14 країн світу з метою поширювати діалог, примирення та мир. Захід, в якому беруть участь, зокрема, представники Польщі, Німеччини, країн Балтії, США, України, Боснії і Герцеговини, Росії, має міжрелігійний характер, а його ініціатором є Фундація Максиміліана Кольбе. Спомин цього святого мученика концтабору Аушвіц припадає 14 серпня.

Такий семінар відбувається вже ввосьме. Архиєпископ Бамберґа Людвіґ Шік, який представляє на зустрічі німецький єпископат, наголошує на тому, що сьогодні дуже важливо пізнавати минуле, аби підтримувати примирення. «У Європі потрібно ще дуже багато зробити в цій ділянці, адже бачимо відсутність миру. Мир же неможливо зберегти без постійних старань. Примирення та мир – це безперервне заанґажування, яке не має кінця. Той, хто занедбує ці старання, втрачає мир», – зазначив ієрарх.

Саме таку мету – будувати майбутнє миру, працюючи з новими поколіннями, – ставить перед собою фундація святого Максиміліана Кольбе, який віддав своє життя в концтаборі Аушвіц задля порятунку співв’язня. «Молоді люди всієї Європи повинні стати промоутерами миру, – підкреслив архиєпископ Шік. – І навіть поза європейськими межами: в Африці, Азії, Америці…».

На думку ієрарха, Аушвіц є місцем, в якому можна побачити жахливі наслідки незгоди між людьми, етносами й народами. «Аушвіц більше від будь-якого іншого місця у світі показує, до якої міри можуть дійти люди, коячи зло іншим. Жахіття Аушвіцу не повинно жодним чином повторитися в будь-якому місці світу. Святий Максимілян Кольбе є нашим покровителем і прикладом».

У неділю, 13 серпня, до учасників семінару приєднався Примас Польщі Войцєх Поляк, Ґнєзнєнський архиєпископ, який виголосив доповідь про роль Церкви в здійсненні процесу примирення та подоланні тягарів минулого, позначеного насильством. Архиєпископ Людвіґ Шік, натомість, 14 серпня очолив молитовну ходу від храму святого Максиміліяна Кольбе в центрі Осьвєнціма до площі в концтаборі, де священик-францисканець зголосився померти в обмін за іншого в’язня, засудженого до страти.