Польща: нові правила приготування наречених до подружжя
  • Чтв, 18/06/2020 - 17:37

Єпископська Конференція Польщі оновила загальні правила щодо приготування наречених до Святого Таїнста Подружжя. Новий Правильник набрав чинності 1 червня 2020 року.

Загальним декретом, відповідним до норм Кодексу Канонічного Права і потвердженим Конгрегацією у справах єпископів, Єпископська Конференція Польці впровадила певні нормативні зміни у душпастирство наречених перед прийняттям Святого Таїнства Подружжя. Метою оновленого Правильника (збірника правил) є пристосувати душпастирство подружніх пар до «релігійного, соціального та цивільного контексту, що перебуває у постійному розвитку». На сайті Єпископської Конференції Польщі читаємо, що вищезгаданий Правильник набрав чинності 1 червня цього року, замінивши всі попередні правові положення у цьому питанні.

Новий правовий документ розглядає подружжя та сім’ю через призму післясинодального Апостольського Напоумлення Папи Франциска “Amoris Laetitia”, беручи до уваги нові виклики, які сьогодні стоять перед душпастирством наречених у контексті ситуації в Польщі. Для прикладу, на сьогоднішній день збільшилась кількість мішаних подружжів, тобто, де одна сторона належить до Католицької Церкви, а інша – до некатолицької Церкви чи церковної спільноти, а також подружжів із нехрищеними.

Новий Правильник має як правову, так і душпастирську цінність, адже ці два аспекти не можна розділяти чи дозволяти на суперечність між ними. «Дотримання формальних і канонічних вимог, – пояснюють єпископи Польщі, – є обов’язком пастирів, які зобов’язані піклуватись про справедливість. Священик, який приготовляє наречених до подружжя, повинен дійти до маральної впевненості, що Святе Таїство буде уділене правосильно». У додатку до загального декрету подані відповідні вказівки щодо документів, які необхідно зібрати та перевірити перед вінчанням; а також зразки, які можуть стати у пригоді під час приготування до укладення подружнього союзу.