Польські науковці: Війна в Україні – це замах на базові цінності
  • Пон, 27/06/2022 - 11:23
«Для нас військова агресія Росії проти України – це замах на цінності Заходу: свободу, демократію, право на життя, повага до власної ідентичності. В російському публічному дискурсі питання цінностей займають все більше важливе місце і виправдовують російську агресію та навіть злочини» - наголосив о. проф. Марчін Складовський під час зустрічі науковців з п’яти найбільших польських університетів. Тема дискусії – «Зіткнення цінностей? Аксіологічні аспекти війни». Зустріч відбулась 24 червня 2022 р. в Люблінському католицькому університеті Йоана Павла ІІ.

«Сьогоднішня дискусія щодо важкої ситуації війни показала потенціал людського серця. Через необхідність зіткнутись з цією трагічною ситуацією ми внутрішньо дозріли. Ми почали дивитись на іншу людину, не очікуючи нічого натомість… Мені здається, що навіть якщо нас можуть ділити віросповідання та релігія, проте коли ми мислимо категорією милосердя, то нам стають ближчими категорії людяності, гуманізму, які роблять нас чутливими до інших людей» - зазначив ректор Люблінського католицького університету о. проф. Мирослав Калиновський.

Крім того, у дискусії взяти участь ректор Варшавського університету проф. Алойзи Новак, ректор Ягеллонського університету проф. Яцек Попєль, ректор університету ім. Адама Міцкевича в Познані проф. Богуміла Канєвська та ректор Вармінсько-Мазурського університету д-р габ. Анджей Пшиборовський.

Під час дискусії, між іншим, експерти обговорювали також доктрини справедливої війни в контексті різних аксіологічних систем, посилаючись при цьому на теперішню повномасштабну агресію Росії проти України, та політику Кремля, яка передувала вторгненню. Науковці підкреслили, що імперіалістичні тенденції в Росії спостерігаються протягом століть і, що їх активно виправдовую представники російської православної церкви.

«Добро та надія, зло та страх людей нашого часу, особливо тих, то переживає війну та насилля, біль та поневіряння – це також добро і надія, зло та страх університетського середовища. Не можна знайти нічого такого, що переживають та пізнають люди, і що б не знайшло свій відклик в університетських аудиторіях» - підкреслюють організатори Ареопагу університетів. Вони також додають, що російсько-українська війна, так само як перед цим пандемія COVID-19, похитнула віру західних суспільств в стабільність та розвиток.

«Людина XXI століття надзвичайно подібна до своїх предків з XX, XVI або V століть. Військові події показують, що технічний розвиток не завжди йде поруч з розвитком моральним, з демократичними цінностями, з толерантністю та культурою співіснування… У нашому ‘сьогодні’ ці питання не можуть оминати проблематики безпеки, яка ніколи не є виключно ‘моя’, але завжди є ‘наша’» - додали організатори.

Головна ідея Ареопагу університетів, що організовується під патроном Конференції ректорів вищих навчальних закладів Польщі, - це проведення в університетському середовищі публічних дискусій щодо викликів перед якими постає сучасне суспільство. Ініціаторами таких зустрічей є Люблінський католицький університет Йоана Павла ІІ, Варшавський університет, Ягеллонський університет та університет ім. Адама Міцкевича. В 2021 р. під час першого циклу дискусії в рамках Ареопагу університетів, експерти обговорювали питання пов’язані з пандемією COVID-19. Цього року дискусії точаться навколо війни в Україні.
 

Джерело: Католицький медіа-центр