Польський відділ «Допомоги Церкві в потребі»: зберегти бажання допомагати
  • Втр, 31/05/2022 - 10:49

Польська дирекція Папської Фундації «Допомога Церкві в потребі» активно допомагає постраждалим від війни в Україні. Її директор також наголошує на необхідності бути готовими до довготривалої підтримки, вказуючи на роль медіа в тому, щоб не згасав ентузіазм.

Як центральний офіс, так і різні національні дирекції Папської Фундації «Допомога Церкві в потребі» від початку широкомасштабного вторгнення російської армії в Україну поспішають з допомогою як церковним структурам і чернечим спільнотам, так і постраждалим від війни.

Підбиваючи підсумки діяльності після трьох місяців гарячої фази конфлікту, о Вальдемар Чісло, Директор польського відділу «Допомоги Церкві в потребі», розповів, що організація вже витратила на підтримку постраждалих від війни річну квоту свої видатків, перерахувавши 5 мільйонів євро. За його словами, бачимо всі ознаки того, що війна може затягнутися на тривалий час, й ми є свідками того, як ентузіазм у несенні допомоги згасає. Тож триває спеціальна кампанія зі збору коштів.

В інтерв’ю для Радіо Ватикану священик розповів, що на різних парафіях у Польщі, яка прийняла понад 3 мільйони біженців, створюються групи підтримки для тих сімей, які гостять українців у своїх домівках, допомагаючи оплатити рахунки за комунальні послуги чи покупки. Він також висловив побоювання з приводу того, що гарячі теми можуть збуденіти та зникнути з порядку денного засобів комунікації. Тому важливо підтримувати чутливість до потреби надавати стабільну підтримку.

«Мир є великим даром. Його цінують тільки ті, хто його втратив. Напевно, першою відповіддю на запитання про те, чого вони прагнуть у першу чергу, буде мир навколо себе», – сказав о. Чісло, схвально відгукнувшись про ініціативу Святішого Отця запросити українську сім’ю проказати частину молитви Розарію в намірі миру. «Це показує, – пояснив він, – яке наставлення потрібно прийняти. Як Глава Церкви, як батько всіх віруючих, він часто так чинив у випадку сирійців, іракців чи інших страждаючих. Зрештою, візит Святішого Отця до Іраку в дуже небезпечних умовах показав, що він заохочує нас схилятися над тими, які найбільше страждають».

Директор польського відділу «Допомоги Церкві в потребі» звернув увагу на одну «дуже важливу річ», якою є роль засобів комунікації. «Йдеться про те, щоб належним чином це висвітлювати, щоби заохочувати допомагати. Ця допомога не може бути лише одноразовою, це не повинно бути лише швидкоплинним ентузіазмом. Пам’ятаймо, що найбільшими жертвами війни, а це можемо побачити в повідомленнях з України, є найслабші», – підкреслив о. Вальдемар Чісло.