Полтавські греко-католики проведуть нічні чування, присвячені патріарху Йосифу Сліпому
  • Птн, 27/10/2017 - 16:01

У ніч з 28 на 29 жовтня у Полтаві при Молодіжному центрі парафії Пресвятої Трійці УГКЦ (вул. Пушкіна, 43б) відбудуться молитовні нічні чування, присвяченні 125-літтю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Початок о 22:00.

Нічні чування ‒ традиційна подія, яку греко-католицька молодь проводить у Полтаві два рази на рік. 

Отець Максим Кролевський розповідає, що нинішній рік на церковному та державному рівні присвячений легендарній постаті ‒ патріарху Йосифу Сліпому:

‒ Тому хотілося поділитися цим великим багатством, цим великим скарбом з нашими молодими людьми. Мова про нашого патріарха ‒ особу, яка провела 18 років у сталінських таборах і не зламалася, а навпаки додала Церкві та українському народові сили на поселеннях і надії в катакомбах.

У рамках заходу полтавська молодь, як і минулого року, молитиметься за мир і спокій в Україні та світі. Організатор заходу ‒ Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології у співпраці з полтавською молодіжною організацією «Українська молодь ‒ Христові».

Долучитися до нічних чувань можуть не тільки греко-католицька молодь, а й будь-хто з охочих. Основна ідея ‒ це «спільна молитва за Україну, за подолання воєнного лихоліття на Донбасі, за мир та спокій в нашій Батьківщині».

Програма чувань:

22:00 — Початок. Вечірня;

22:30 — Лекція про використання соцмережі Facebook у молодіжному активізмі (лектор — Роман Повзик);

23:30 — Перекуска;

00:00 — Вервиця. Духовна наука. Патріарх Йосиф Сліпий (о. Микола Микосовський, ЧСВВ, та о. Максим Кролевський) ;

01:00 — Дискусія. Духовні пісні;

02:30 — Християнський фільм «Перед потопом»;

04:00 —Дискусія. Молитва. Духовна екологічна наука про християнську відповідальність за Богом створений світ (о. Максим Кролевський);

05:00 — Духовна наука (с. Венедикта Гараздовська);

05:30 — Служба Божа;

06:30 — Завершення нічних чувань.

За словами голови полтавського молодіжного осередку «Українська молодь ‒ Христові» Богдани Павлишин, цьогорічні нічні чування складатимуться з двох частин:

‒ У першій ми краще познайомимося з життям та діяльністю нашого патріарха Йосифа Сліпого, а у другій частині ‒ подискутуємо про християнську відповідальність за Богом створений світ.

Також під час заходу можна буде посповідатися.

У разі додаткових запитань: 063-022-80-07 (Богдана), 097-668-92-03 (Настя).

Довідка: Нічні чування були традиційними у Середньовіччі, особливо серед молодих зброєносців у ніч перед церемонією прийняття у лицарі. Кандидат проходив через очищувальне омиття, постував, сповідався, і тоді проводив нічне чування в каплиці з молитвою до Бога. Одягався майбутній лицар у біле ‒ символ чистоти.

Фото з архіву

Прес-служба парафії Пресвятої Трійці УГКЦ у Полтаві