Помер кардинал Анджело Содано, Державний Секретар двох Пап
  • Суб, 28/05/2022 - 18:38

Заслужений ватиканський дипломат і колишній Декан Колегії Кардиналів протягом 15 років очолював Державний Секретаріат Святого Престолу.

Ввечері, 27 травня 2022 р., у Римі на 95-му році життя переставився до вічності кардинал Анджело Содано, вислужений Державний Секретар Святого Престолу (1991-2006) та вислужений Декан Колегії Кардиналів (2005-2019). Його 9 травня було госпіталізовано з діагнозом пневмонії з позитивним результатом тесту на Covid-19.

Анджело Содано народився 13 листопада 1927 р. в Ізола-д’Асті на півночі Італії. Після навчання у семінарії в Асті, продовжив навчання у Римі, де захистив докторати з богослов’я та канонічного права. Отримавши 1950 року пресвітерське рукоположення, викладав догматичне богослов’я та був задіяний у душпастирстві молоді.

У 1959 році кардинал Анджело делль’Аква, тодішній Заступник Державного Секретаря, запросив о. Содано на служіння в Святому Престолі. Після навчання у Папській Церковній Академії працював у різних нунціатурах в Латинській Америці. Повернувшись 1968 року до Риму, працював у Раді Громадських Справ Церкви (сьогодні – це відділ Державного Секретаріату в справах стосунків з державами). Входив до місії Святого Престолу, що відвідувала Румунію, Угорщину та Східну Німеччину.

Святий Папа Павло VI 30 листопада 1977 року призначив Анджело Содано Апостольським Нунцієм у Чилі, і він через кілька тижнів отримав єпископську хіротонію. В цій країні він прослужив 10 років, брав участь в успішному посередництві Святого Престолу в залагодженні конфлікту між Чилі та Аргентиною. Святий Іван Павло ІІ 1988 року призначив його Секретарем Ради Громадських Справ Церкви, а після набуття чинності Апостольською Конституцією «Pastor Bonus», став Секретарем у справах стосунків з державами. Представляв Святий Престол на різних міжнародних зустрічах.

Архиєпископ Анджело Содано 1990 року став Про-Державним Секретарем, а 29 червня 1991 року – Державним Секретарем Святого Престолу, наступного дня після того, як став кардиналом. У 2002 році обраний Віце-Деканом Колегії Кардиналів. Брав участь у конклаві 2005 року, що обрав Венедикта XVI, який підтвердив його на посаді Державного Секретаря і затвердив обрання Деканом Колегії Кардиналів. Через кілька місяців Папа Венедикта XV прийняв його зречення з посади Державного Секретаря, а 2019 року Папа Франциск – з посади Декана Колегії Кардиналів.

З відходом до вічності кардинала Анджело Содано Колегія Кардиналів нараховує 208 членів, між якими 117 виборців і 91 тих, які досягли граничного віку та не можуть брати участь у конклаві.