Помер перший кардинал – уродженець Замбії
  • Суб, 31/08/2013 - 00:12

Увечері 29 серпня у віці 82 роки помер кардинал Медардо Джозеф Мазомбве. Він був першим членом Кардинальської Колегії з цієї країни. Довгий час покійний боровся з раком.

Кардинал  Мазомбве відомий своєю активною участю у вирішенні суспільних проблем не лише своєї батьківщини, але і цілої Африки. У половині вісімдесятих років ХХ століття він активно виступав за зменшення або скасування величезного боргу Чорного Континенту у західних банках, потім підтримував різноманітні інвестиційні та екологічні проекти у Замбії та сусідніх країнах, дбав за дітей вулиці.

Кардинал Медардо Джозеф народився 24 вересня 1931 року, мав семеро братів і сестер. Закінчив католицьку школу а потім поступив до регіональної духовної семінарії, далі навчався у Бельгії та Конго.

Був висвячений 4 вересня 1960 року у Замбії, де згодом працював на парафіях, був відповідальним за покликання до священства і монашества, навчав релігії у державній середній школі.

11 листопада 1970 року Папа Павло VI іменував 39-річного священика єпископом Чіпати, а 30 листопада 1996 року Іван Павло ІІ призначив його Архиєпископом столиці країни, і це служіння він вершив до віку 75 років.

На консисторії 20 листопада 2012 року Бенедикт XVI включив 79-річного замбійського єрарха до складу Кардинальської Колегії. Це був перший в історії кардинал, який походив із Замбії.

За матеріалами: http://info.wiara.pl